Només el 16,4 % dels visitants dels museus de la ciutat són barcelonins. Per contra, el gruix de públic són turistes estrangers, gairebé un 70 %, amb nacionalitats molt diverses. Els americans representen un 9,4 % del total, seguits dels francesos (7,3 %) i els italians (7,1 %). Així ho apunten els resultats d’una enquesta feta a peu de taquilla a 30.000 persones durant tot el 2019.

L’enquesta permet analitzar el públic visitant a 15 museus de la ciutat. Entre aquests, hi ha espais molt concorreguts com el Castell de Montjuïc, el MACBA o la Fundació Miró, però també equipaments com el Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC), el Museu de la Música o el Frederic Marés. El percentatge de barcelonins és semblant al d’edicions anteriors de l’enquesta. El 2016 i el 2017 es va situar per damunt del 17 %, tot i que el 2018 va baixar lleugerament i va fregar el 14 %.

Tot i la dada general, el pes dels barcelonins varia molt en funció del museu. En espais com el Castell de Montjuïc, la Fundació Miró o el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) els estrangers freguen el 80 % dels assistents. En canvi, en d’altres com el Museu del Disseny o La Virreina, els barcelonins representen prop del 40 % del públic.

L’Eixample, Ciutat Vella i les Corts, els que aporten més visitants

Per districtes, d’on en provenen més són l’Eixample (17,6 %), Ciutat Vella (17,4 %) i les Corts (11,9 %), uns percentatges que no corresponen amb el volum de població que hi ha en aquestes zones de la ciutat. Conjuntament, Ciutat Vella i les Corts aporten prop d’un 30 % de visitants als museus, tot i que només hi resideixen l’11,4 % de barcelonins. En canvi, Sant Andreu i Nou Barris són els districtes que aporten menys visitants als 15 espais analitzats (5 %).

Si obrim el focus i el posem en el públic provinent la resta de Catalunya, el percentatge també és baix, un 7,9 % dels visitants. Per comarques, la majoria provenen de l’àmbit metropolità (66,3 %).

Pel que fa al perfil de visitants, que inclou tant els barcelonins com els estrangers, més de la meitat tenen menys de 40 anys. Hi ha un percentatge d’homes i dones força semblant (47,7 i 48 % respectivament), que hi van tant en cap de setmana com entre setmana, i especialment entre els mesos de juny i agost. La majoria (80 %) visiten el museu per primera vegada.