mural gegant comunitari edifici pantera rosa

Un mural de 30 metres amb el rostre d’una dotzena de veïns decora l’edifici anomenat Pantera Rosa, al barri de la Marina de Port. L’obra de gran format la signa l’artista visual Teo Vázquez i és el resultat d’un projecte comunitari impulsat des del Casal de Barri la Vinya, amb el suport del Pla de barris. El mural vol visibilitzar aspectes positius com la diversitat i la convivència al barri.

Un projecte per mostrar la interculturalitat del barri

La idea del projecte comunitari es va gestar el 2020. “Durant els primers mesos de la pandèmia van haver-hi moltes persones que van necessitar ajuda i la resposta dels veïns va ser tan positiva i solidària que vam pensar que valia la pena explicar-ho i que en quedés constància d’alguna manera”, explica la Carmen Higueras, directora del Casal de Barri la Vinya, l’equipament des del qual s’ha impulsat el projecte.

Segons Higueras, l’objectiu del mural és plasmar que tot i que el barri acull persones de diferents cultures, hi ha una bona convivència. “No hi ha racisme al barri, sinó que convivim amb harmonia. Tots ens comuniquem i treballem junts”, constata.

Al barri convivim persones de diferents cultures i ho fem amb molta harmonia
Carmen Higueras, directora del Casal de Barri la Vinya

Un projecte artístic efímer de 30 metres

L’encarregat de materialitzar la idea i transformar-la en un projecte artístic ha estat Teo Vázquez. El projecte el va iniciar fa un any aquest artista visual gadità quan es va entrevistar amb diferents col·lectius de la zona per tal de conèixer les històries personals dels veïns i usar-les com a inspiració per elaborar el mural.

Finalment, ha seleccionat 12 protagonistes per elaborar l’obra que guarneix l’edifici conegut com a Pantera rosa, situat a la cantonada dels carrers dels Alts Forns i de la Mare de Déu de Port.

Vázquez ha volgut que en l’obra es reflectissin el màxim de cultures, ja que “el sentit del mural es basa a mostrar la gran diversitat cultural que hi ha al barri i a reflectir les històries personals i de vida que hi ha darrere de la imatge de cada protagonista”.

Darrere de cada retrat hi ha una història de vida
Teo Vázquez, artista visual

El mural és fins ara l’obra més gran de l’artista. Les fotografies estan impreses en paper i s’han encolat a la paret amb la tècnica coneguda com a “paste-up”. “Sempre utilitzo la mateixa tècnica i les meves obres són efímeres“, explica Vázquez. “Les inclemències meteorològiques determinen que durin més o menys temps” , afegeix.

Teo Vázquez és un fotògraf gadità instal·lat a la ciutat de Barcelona des de fa 18 anys. L’artista va començar a realitzar fotografia de carrer i retrats però, a poc a poc, va començar a experimentar amb projectes artístics més amplis fins a especialitzar-se en murals de gran format en l’espai públic. Al llarg dels darrers anys, Vázquez ha desenvolupat diverses intervencions arreu de la ciutat. La més recent fins ara és el projecte Vides partides, elaborat en col·laboració amb la Fundació Arrels i que encara es pot veure a diversos espais de Barcelona.

Tot i que el projecte ha sortit del Casal de Barri la Vinya, ha tingut el suport de l’Ajuntament de Barcelona a través del Pla de barris. El cost estimat de la intervenció ha estat d’uns 8.000 euros.