Edifici Mercuri Subirachs

L’edifici Mercuri (via Augusta, 59) allotjava des de la seva inauguració un mosaic amb rajoles de ceràmica esmaltada de grans dimensions al seu vestíbul. Era una de les obres que Josep Maria Subirachs havia fet per a l’edifici. Ara, ha desaparegut qualsevol rastre de l’artista. Aquest dissabte, l’Espai Subirachs, que vetlla per a la conservació i difusió de l’obra de l’escultor, ha denunciat a Twitter que el nou propietari de l’edifici Mercuri, la immobiliària alemanya AEW, ha desmantellat les intervencions de l’artista, que des de feia 50 anys decoraven l’espai. Ara estan construint pisos de luxe a l’immoble. No és l’única obra que han retirat. També s’ha extret el ‘Caduceu de Mercuri’ que hi havia al cim de l’edifici. Una escultura també dissenyada per Subirachs.

Sense informació sobre l’estat de l’obra

Malgrat que lamenten que s’hagi retirat el mural, ja que estava pensat expressament per aquest espai, des de l’Espai Subirachs asseguren que treballen per salvar l’obra i per evitar que se’n destrueixin les peces ceràmiques. Han començat les gestions per contactar amb l’empresa propietària de l’edifici, però de moment sense sort. Per això, es desconeix quina és la situació actual del mosaic. Només se sap que l’han retirat, però des de l’Espai Subirachs desconeixen s’hi ha petit algun desperfecte o si encara el conserven.

Edifici Mercuri

Cal remarcar, que no és l’únic mosaic d’un edifici privat que ha estat retirat últimament. Fa poc, des del compte de Twitter de @Bcnsingular van denunciar que els veïns d’un edifici del carrer de Santaló també es volien desfer d’un mural ceràmic. També en el cas de Subirachs fa cinc anys, es van destruir unes baranes de ceràmica blava al passeig de Gràcia que portaven a uns pàrquings. Una imatge molt emblemàtica que va desaparèixer.

Obres no catalogades que costen de mantenir

En el cas del mural de l’edifici Mercuri, l’obra no està catalogada, però sí que forma part de l’inventari col·lectiu dels mosaics que ha estat impulsat des del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona i que té més 1.953 mosaics registrats. L’obra de Subirachs també apareix al llibre del periodista Òscar Dalmau ‘Barcelona retro’, de l’editorial Gustavo Gili. Precisament ha estat Dalmau qui ha alertat a les xarxes que havien retirat les obres.

 

Des de l’Espai Subirachs afirmen que actualment no es valora prou aquestes obres dels anys seixanta. Una època en què arquitectes i artistes van treballar conjuntament per integrar l’art en l’arquitectura. La majoria d’aquestes peces no han estat catalogades, i llavors són els propietaris dels edificis els qui han de mantenir les obres. I si decideixen treure-les, no estan cometent cap il·legalitat. “En una època es va destruir molt Modernisme, ara és intocable. Ara les obres que s’estan destruint són les dels anys seixanta” explica Judit Subirachs, directora de l’Espai Subirachs.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a