El fotògraf Ferran Freixa va morir diumenge als 70 anys, després d’una llarga malaltia, a Sant Vicenç de Montalt (el Maresme), on vivia des de fa anys. Nascut a Barcelona el 1950, va destacar, entre d’altres, per les fotografies que va fer del Gran Teatre del Liceu, en ruïnes, després de l’incendi del 1994.

El 31 de gener d’aquell any, Freixa estava fent algunes fotos al CCCB i, cap a dos quarts de 12, va observar que “la llum es va tenyir d’un estrany color taronja” i que “una gran columna de fum va cobrir la llum del sol“. Com ell mateix va explicar, de seguida va saber que hi havia un incendi al Liceu i, des d’aleshores, la seva “única obsessió” va ser entrar al teatre i fotografiar tot el que el foc havia consumit, la qual cosa no va ser possible fins al març.

Freixa va començar la seva carrera artística amb el dibuix i la pintura i, després, es va iniciar professionalment amb la fotografia. Va treballar en els àmbits de la moda, la indústria i la publicitat i, a partir del 1978, es va especialitzar en la fotografia d’arquitectura i d’interiorisme. La seva obra forma part de nombroses col·leccions públiques i privades, com ara de la Generalitat, del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la Fundació Joan Miró i el Museu Reina Sofía, entre d’altres.