El reial monestir de Pedralbes s’apunta a les noves tecnologies amb l’exposició “Rere els murs del monestir. 700 anys d’una història en femení”. El projecte, fruit d’un llarg treball de recerca, permet apropar el visitant a la història del cenobi des d’una nova perspectiva, interactiva i immersiva.
El títol parla d’un monestir la història del qual s’escriu en femení, perquè ha estat sempre llar de les monges clarisses, una petita comunitat de les quals ocupa encara el cenobi. Parla també del poder que van tenir les abadesses del monestir de Pedralbes i els conflictes entre els llinatges més importants del moment per controlar l’abadia i el seu patrimoni.
Projecte virtual i interactiu
El projecte neix d’un extens treball de recerca històrica i es tradueix principalment en un web interactiu. Consultable també a la xarxa (a l’exposició a través de pantalles tàctils), ressegueix l’evolució arquitectònica del monestir al llarg de set etapes, del segle XIV fins a l’actualitat. La segona implicació del projecte de recerca és un videojoc educatiu i divulgatiu que restitueix la imatge del monestir al segle XV. Es pot descarregar a l’ordinador.
El que només es pot experimentar “in situ” al monestir és la part immersiva. Està situada en una cambra que havia estat d’infermeria del cenobi al segle XVI. Hi ha dues pantalles amb dues ulleres de realitat virtual per passejar-se pels diversos espais del monestir. A la mateixa cambra hi ha textos i imatges i es projecta un vídeo de 10 minuts que il·lustra precisament aquesta “història escrita en femení” del cenobi.
Com que l’exposició va néixer com un projecte web, el monestir ha plantejat la mostra com un treball en construcció. Per això es preveuen futures incorporacions audiovisuals.