Nou anys va estar tancat El Molino, des que el 1997 va abaixar el teló i fins que el 2006 van començar les necessàries obres de reforma que van ser impulsades per una iniciativa privada, durant el mandat del llavors alcalde socialista Jordi Hereu. Quatre anys més tard, l'octubre de 2010 El Molino va tornar a funcionar i un dels teatres més emblemàtics de tot Barcelona es va recuperar per a la ciutat i el barri, modernitzat i amb nous espais a les instal·lacions. L'aspecte econòmic, però, n'ha complicat aquesta nova etapa i el maig de 2013 el teatre es va declarar en concurs de creditors per un deute de més de nou milions d'euros. Malgrat tot, els responsables estan satisfets amb els cinc anys del nou Molino. ELVIRA VÁZQUEZ, directora d'El Molino "Fem un balanç positiu perquè nosaltres som positius però ha sigut complicat perquè els entrebancs han estat molts, la crisi principalment, el concurs de creditors i la falta de feina." Des del gener d'aquest any, però, es va aixecar el concurs de creditors gràcies a una reestructuració del deute i de mica en mica el teatre camina gràcies sobretot a la versalitat de l'espai. La reforma també ha afectat el barri i se'n va millorar la plaça de la Bella Dorita, on s'ubica el teatre. Alguns comerços noten més activitat els dies de funció i els veïns valoren el retorn d'El Molino de forma desigual. La direcció d'El Molino considera que el futur del teatre i del Paral·lel és completar la reforma de l'avinguda i millorar els accessos a peu des de la Rambla.
Després de 13 anys tancat i nombroses reformes a l’edifici, l’emblemàtica sala del Paral·lel va inaugurar una nova etapa el 2010. Però aixecar de nou el teló no va ser gens senzill: el 2013 un deute de nou milions d’euros va forçar el teatre a presentar concurs de creditors. La propietat va negar sempre un possible tancament de la sala, va fer una reestructuració del deute i va continuar buscant fórmules per reinventar-se, com el Vermut & Music dels diumenges o la Rumba Experience.
Elvira Vázquez, directora d’El Molino, ha fet un “balanç positiu” d’aquesta nova temporada, tot i “la crisi, el concurs de creditors i la falta de feina”. També han fet una lectura optimista de la reobertura els comerciants, sobretot els restauradors de l’entorn de la sala, que registren un augment de l’activitat els dies que hi ha funció. Tot i així,Vázquez reclama que, després de la reforma del Paral·lel, s’activi la segona fase que inclou la promoció de la via i la millora dels accessos a peu a l’avinguda des de la Rambla.
Idees noves per atreure públic
La setmana del cinquè aniversari s’ha aprofitat per posar en marxa activitats com l’Afterwork. A partir d’ara, tant si hi ha funció com si no, el Golden Bar obrirà les portes a tots els públics a les 19 h, de dimecres a dissabte, i també els dimarts, a partir de novembre (els dimarts i dimecres tancarà a les 1 h i, de dijous a dissabte, a les 2 h). La proposta inclou una nova carta de còctels, amb noms com El Molino, Burlesque, Cabaret, Lady Molino o Mister Golden.
L’altra novetat són les visites guiades per a grups. Fins ara El Molino s’obria als escolars gratuïtament i, des d’aquesta temporada, ofereix rutes de dimarts a divendres, a les 12 h i les 13 h. La proposta, guiada per una artista que interactua constantment amb els visitants, inclou el visionat d’un vídeo sobre el Paral·lel des de la platea del teatre i proposa que els convidats s’emprovin una cotilla o una boà. La visita, que costa set euros, acaba al Golden Bar amb una beguda, inclosa en el preu de l’entrada.
La tercera activitat que s’estrena aquesta temporada és Merche Mar al desnudo, una xerrada dirigida a grups en què aquesta vedet d’El Molino explica anècdotes i vivències de la seva experiència al teatre.