Històries, experiències i coneixements lligats a l’exercici de la medicina, des del vessant professional però també personal, de personal mèdic. El pòdcast “Hipòcrates en pijama”, a càrrec de Marta Ciércole i Fede Alborch, ens apropa a històries ben diverses en tres seccions: ‘Històries de metges’, ‘Consulta 21’ i ‘Perles de museu’.

Aquí pots trobar tots els capítols disponibles de l'”Hipòcrates en pijama” al web, a l’app i a les principals plataformes de pòdcast:

#01 | D’astronautes i instagramers

‘Històries de metges’ | Coneixem en Sergi Vaquer, un dels pocs metges d’astronautes que hi ha al món, que ja fa anys que conviu amb ells a l’Agència Espacial Europea.

‘Consulta 21’ | Amb Joana Herrero, la @marepediatra a Instagram, des d’on fa divulgació sobre salut infantil.

‘Perles de museu’ | En Xavier Sierra, president de la Fundació Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, ens acosta la figura del doctor Jaume Ferran i Clua, el descobridor de la vacuna contra el còlera. Un personatge molt interessant, que té carrers dedicats a municipis de tot Catalunya, però del qual sabem ben poc.

#02 | De mòmies egípcies i vacunes

‘Històries de metges’ | La Rosa Dinarès, radiòloga de l’Hospital General de Catalunya, ens explica que els egipcis van ser els primers a escriure el més semblant a una història clínica. La doctora Dinarès fa sovint expedicions a Egipte, on ha fet descobertes interessants a partir de les restes òssies que ha pogut analitzar.

‘Consulta 21’ | Valentí Pineda, pediatre infectòleg a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i membre del Comitè de Vacunes del Departament de Salut, ens resol dubtes sobre la immunització.

‘Perles de museu’ | Xavier Sierra, president de la Fundació Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, ens parla d’una de les obres mestres de Velázquez, ‘Las Meninas’. Gràcies al realisme de l’obra, a la minuciositat de l’artista i a l’ull del doctor Sierra, coneixerem quines eren algunes de les malalties de la cort de l’època.

#03 | De sèries negres i acomiadament a la mort

‘Històries de metges’ | Quina és la feina del psiquiatra forense? La doctora Esperanza Gómez ha assessorat els guionistes de ‘Nit i dia’ i els ha ensenyat les tècniques que utilitza en el seu dia a dia per contribuir al realisme d’aquesta sèrie de ficció.

‘Consulta 21’ | La doctora Olga Rubio, cap clínica de la Unitat de Cures Intensives i presidenta del Comitè d’Ètica de l’Hospital Fundació Althaia, ens parla de l’acompanyament a la mort dels pacients. La doctora Rubio, una de les referents en bioètica del nostre país, forma part de la comissió consultiva que el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya va posar en marxa per assessorar els metges que atenen peticions d’eutanàsia.

‘Perles de museu’ | El doctor Xavier Sierra, president de la Fundació Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, ens convida a passejar pel Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i ens revela el significat d’alguns símbols que es van repetint a diferents elements d’aquesta joia arquitectònica de Barcelona.

#04 | D’horts terapèutics i impressió 3D

‘Històries de metges’ | Coneixem la història de Cristina de Prado, metgessa de família al CAP Casernes, al barri de Sant Andreu. Juntament amb els professionals del Centre de Salut Mental d’Adults del mateix barri ha impulsat l’hort comunitari Les Moreres. Entre tots han convertit un terreny que estava oblidat i en desús en un punt de trobada de referència a Sant Andreu.

‘Consulta 21’ | El doctor Ferran Fillat, especialista en traumatologia de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i un dels màxims experts al nostre país, ens parla sobre l’aplicació de la tecnologia 3D a la medicina.

‘Perles de museu’ | Amb el doctor Xavier Sierra coneixem la història de l’estetoscopi, que també va ser un aparell de tecnologia capdavantera a mitjans del segle XIX.

#05 | D’ultratrails i hospitals sostenibles

‘Històries de metges’ | Conversem amb el doctor Oriol Sibila, pneumòleg, cap de secció de Cures Respiratòries de l’Hospital Clínic i gran aficionat a les curses de muntanya.

‘Consulta 21’ | Parlem amb el doctor Jaume Duran, director gerent de la Fundació Sanitària de Mollet, que explica com l’Hospital de Mollet del Vallès s’ha convertit en un referent d’hospital sostenible compromès amb la reducció d’emissions i amb la cura del planeta.

‘Perles de museu’ | El doctor Xavier Sierra ens explica qui va ser Hipòcrates, aquest personatge que històricament ha simbolitzat el compromís de metges i que també dona nom a aquest pòdcast.

#06 | De cinema i medicina rural

‘Històries de metges’ | El doctor Antoni Peris és metge de família i també un cinèfil empedreït. El doctor Peris exerceix de metge a Castelldefels, però també fa de crític de cinema.

‘Consulta 21’ | La doctora Sara Freixedas i ens explica com és fer de metgessa de poble a tan sols uns quants quilòmetres de Barcelona, concretament, a la comarca de l’Alt Penedès.

‘Perles de museu’ | El doctor Xavier Sierra fa un reconeixement a unes dones pioneres, les primeres metgesses catalanes, i a la seva lluita per fer-se un lloc en la medicina en uns entorns gens favorables, a cavall entre els segles XIX i XX.

#07 De memòria històrica i deontologia mèdica

‘Històries de metges’. Ivon Cuscó, biòloga, membre l’equip del laboratori de l’Àrea de Genètica Clínica i Molecular de l’Hospital Vall d’Hebron que treballa en el Programa d’identificació genètica de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme.

‘Consulta 21’.Montserrat Esquerda, presidenta de la Comissió de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya

‘Perles de Museu’. El doctor Sierra explica la connexió entre anatomia humana i mitologia clàssica.

#08 De conciliació i dolor

‘Històries de metges’. Qiaomiao Lin, metgessa resident de medicina interna acaba de ser mare del seu primer fill. A la secció del reportatge, ens explica com es planteja la conciliació de la vida laboral, familiar i personal.

‘Consulta 21’. L’anestesiòleg Javier Medel parla sobre el dolor: com el percep cada persona, quines en són les causes i quins tractaments existeixen. 

‘Perles de Museu’. El doctor Sierra explica la figura de Josep Trueta i Raspall.

#09 De Salut Sense Sostre i psiquiatria infantil

‘Històries de metges’.  Carme Roca, metgessa de família, que ens porta fins a l’església de Santa Anna, al barri Gòtic de Barcelona, per descobrir-nos l’atenció sanitària que l’Associació Salut Sense Sostre ofereix a persones sense llar.

‘Consulta 21’. La psiquiatra Rosa Calvo parla de la importància de l’especialitat mèdica de psiquiatria infantil i de l’adolescència.

‘Perles de Museu’. El Doctor Sierra ofereix una classe d’història de l’art i de la medicina a través de l’obra pictòrica ‘La lliçó d’anatomia del doctor Nicolaes Tulp’, de Rembrandt.

#10 De metges músics i lluita antitabac

‘Històries de Metges’. La passió per la música de Cecília Mazzara, cirurgiana maxil·lofacial que toca la flauta travessera a l’orquestra Ars Medica.

‘Consulta 21’. Esteve Fernández, epidemiòleg i expert en control del tabac, explica estratègies per donar un nou impuls a la lluita contra el tabac.

‘Perles de Museu’. El descobriment de la insulina, amb el Doctor Xavier Sierra

#11 De futbol i humanització de les UCI

‘Històries de metges’  Ferran Morell, pneumòleg, reviu la història de Galens Catalonia, l’equip de futbol integrat per metges que va ser pioner i que es manté actiu a les competicions des de l’any 1972.

‘Consulta 21’. La humanització de les UCI amb la intensivista Judith Marín-Corral.

‘Perles de Museu’. El doctor Sierra explica la història de la descoberta del primer coronavirus, a mitjans dels anys 60.

# 12 De tires còmiques i telemedicina

El metge internista Omar el Boutrouki  @eldoctorhumà. explica la seva passió pel dibuix, pel còmic  @eldoctorhumà. Entrevistem la metgessa de família Mireia Sans per aprofundir en l’ús de la telemedicina i en com i quan utilitzar-la amb seguretat en la pràctica assistencial.

# 13 D’escriptura i qualitat del son

Amb Clàudia Codina, metgessa resident de medicina interna i articulista a la revista cultural Catorze.cat, i la neuròloga Anna Fernández Arcos

# 14 De música al quiròfan i perspectiva de gènere

Amb Joan Valls, metge resident de pediatria i violionista, i la cardiòloga Antònia Sambola

# 15 De joves migrants i connexió cervell-intestí

Amb la metgessa de família Alba Rodríguez i la psiquiatra Amanda Rodríguez-Urrutia