L’Arxiu Municipal de Barcelona conserva la memòria viva de la ciutat amb un fons de milions de documents que inclou des de pergamins de llunyanes èpoques medievals fins a testimonis contemporanis. ‘Barcelona AMB paraula d’arxiu‘, el pòdcast de l’Arxiu Municipal de Barcelona, amb Xavier Cazeneuve i Pere Andreu Jariod, explica en cada episodi la història d’un d’aquests valuosos documents.

A continuació, pots trobar tots els capítols disponibles al web, a l’app i a les principals plataformes de pòdcast:

#01 | ‘Coneix l’Arxiu Municipal de Barcelona’

Sabeu quina és la història i la funció de l’Arxiu Municipal de Barcelona? Sabeu quants centres d’arxiu el formen? Segur que no us podeu arribar a imaginar el volum enorme de documentació que conserva i la diversitat de les seves procedències. En aquest episodi us en podreu fer una idea bastant aproximada!

#02 | ‘El ‘Calaix de sastre’, el baró de Maldà i l’Arxiu Històric’

Rafael d’Amat i de Cortada, baró de Maldà, va ser un noble que l’any 1769, amb 23 anys, va començar a escriure un dietari, una afició que va mantenir fins a la seva mort, l’any 1819, als 72 anys. ‘Calaix de sastre’ és el nom d’aquesta obra monumental de més de 52 volums en què podem veure reflectida gairebé tota la vida barcelonina a peu de carrer d’aquells anys. Una font apassionant per a qualsevol que s’estimi la història de Barcelona sobre la que en parlem a ‘Barcelona AMB paraula d’arxiu’.

#03 | ‘El ‘Calaix de sastre’ i la nit de Sant Joan’

Nou episodi dedicat al dietari del baró de Maldà, que no només recull la gran diversitat de festes i celebracions que es feien a Barcelona, sinó que també ens permet ser testimonis, al llarg de les seves pàgines, de com va canviar la percepció del baró sobre aquest tema.

#04 | ‘El ‘Calaix de sastre’ i l’oci barceloní’

Darrer episodi dedicat al valuós ‘Calaix de sastre’. Voleu descobrir com els barcelonins i barcelonines de l’època del baró de Maldà vivien l’esbarjo? Aprofitarem l’avinentesa per comentar altres testimonis conservats a l’Arxiu per saber com la ciutadania barcelonina ha viscut l’entreteniment i l’oci al llarg dels segles, i com han evolucionat amb el temps.

#05 | El ‘Llibre de les fonts’

A l’Arxiu Municipal de Barcelona es conserva un manuscrit gairebé únic a Europa. Es tracta d’un volum preciós en el qual podem anar resseguint, a través dels carrers i places de Barcelona, el recorregut per on passava l’aigua que arribava a totes les fonts de la ciutat. Es tracta del ‘Llibre de les fonts’, escrit per Francesc Socies el 1650. Descobrirem que ja en aquesta època existia una consciència de l’aigua com a bé comú, així com moltes més històries sobre la relació de Barcelona amb l’aigua.

#06 | ‘El ‘Recognoverunt proceres”

El pergamí medieval Recognoverunt proceres mereix un episodi sencer del ‘Barcelona AMB paraula d’arxiu’, ja que té una importància fonamental per a la història de la ciutat. Es tracta del privilegi atorgat pel rei Pere el Gran a la ciutadania de Barcelona l’any 1284, i constitueix la font més important del dret municipal de la ciutat, ja que, amb aquest document, Barcelona adquireix una autonomia i una sobirania com mai no havia tingut abans. 

#07 | ‘La història en petits fulls: la proclamació de la República Catalana (1931)’

En la col·lecció de fulls volanders de l’Arxiu hi ha un document que, al catàleg, apareix descrit així: “Proclamació de l’Estat Català sota el règim d’una República Catalana. Firma: el president de la República Catalana”.  Es tracta del text de la proclamació de la República Catalana que va fer el president Francesc Macià el 14 d’abril del 1931. Què diu aquest document? Quina importància va tenir? Com pot ser que un document tan valuós tingui una presència tan humil i discreta?

#08 | ‘La prostitució a Barcelona a la baixa edat mitjana’

La prostitució és una temàtica molt present al llarg dels segles en la documentació històrica conservada als centres de l’Arxiu Municipal de Barcelona. En parlarem específicament de la prostitució durant la baixa edat mitjana (segles XIV i XV).

#09 | ‘El retrat d’una Barcelona abans del gran canvi. Els Quarterons Garriga i Roca’

Els Quarterons Garriga i Roca són un centenar de plànols parcials de la Barcelona de mitjans del segle XIX que configuren un imatge completa i exhaustiva de l’urbanisme d’una ciutat que havia enderrocat les muralles i es preparava per fer el gran salt expansiu que seria l’Eixample. Resseguirem carrers desapareguts i entrarem a edificis que ja no existeixen; veurem com era Ciutat Vella quan era, simplement, la ciutat; i atenció, perquè també us descobrirem com podeu passejar des de casa per aquests Quarterons!

#10 | ‘La veu íntima de Barcelona: els dietaris personals’

Els dietaris personals són una font documental molt propera de vivències i aporten molta informació sobre el dia a dia de les persones. Donarem veu a una barcelonina de Gràcia i a un barceloní del Poblenou perquè ens parlin i ens facin veure com eren alguns fets viscuts del passat que van ser importants per a les seves vides. Als centres de l’Arxiu Municipal de Barcelona es conserven diversos dietaris, diaris i memòries personals de persones anònimes que, amb la seva aportació a la memòria col·lectiva, deixen aquest anonimat i es converteixen en portaveus d’una societat i d’una època.

#11 | ‘Els arxius, en la salut i la malaltia’

A l’Arxiu es conserven milers i milers de documents de tot tipus relacionats amb la salut i la sanitat al llarg de la història de Barcelona: institucions, normatives, reglaments, salut pública, professionals de la salut, abastiment alimentari, neteja de la via pública, gestió dels cementiris o campanyes de vacunacions, entre molts altres.

Descarrega’t l’aplicació de betevé