Marina Garcés 'Escola d'aprenents'

Continua l’enrenou al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), després de la destitució de la conservadora en cap del museu, Tanya Barson, i el cap de programes, Pablo Martínez. El comiat d’aquest últim ha motivat la dimissió de les altres dues directores acadèmiques del Programa d’Estudis Independents, Marina Garcés i Yayo Herrero, pel curs 2021-2022. A través de les xarxes socials, ho han qualificat com “un pas trist” i que “deixa, un altre cop, estudiants i professors sense cap consideració”.

En un comunicat, Garcés i Herrero han assegurat que no se senten “còmodes” per “la forma en què s’han produït els cessaments”, que consideren “incoherents amb el fons i l’estil d’obertura i escolta” amb què afirmen que han treballat fins ara. Així mateix, consideren que “ni l’enfocament en la nova organització del MACBA, ni el desmantellament de l’equip de direcció” no els permeten continuar desenvolupant les tasques que els corresponien.

A més, les fins ara directores acadèmiques del PIE del museu expliquen que deixen el càrrec “amb tristesa” i amb “el convenciment que aquests canvis eliminen el que hagués estat una molt bona col·laboració”. En el seu escrit, Marina Garcés i Yayo Herrero no se n’estan de relacionar aquestes destitucions amb el nomenament d’Elvira Dyangani Ose com a nova directora del MACBA.

La filòsofa i assagista Marina Garcés va rebre el Premi Ciutat de Barcelona l’any 2018 en la categoria d’assaig, ciències socials i humanitats per la seva obra ‘Nova il·lustració radical’. El 2017, a més, va ser pregonera de les Festes de la Mercè. Des de fa cinc anys, era una de les directores acadèmiques del PIE del MACBA, tasca que compaginava amb la seva labor com a professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).