Macba

(ACN) El MACBA ha cessat la conservadora en cap del museu, Tanya Barson, i el cap de programes, Pablo Martínez. Així ho ha explicat Barson a través d’Instagram i ho ha confirmat l’ACN de fonts del museu. El MACBA ha argumentat canvis en l’organigrama del museu, en el qual es potenciarà la mediació i l’educació.

Tanya Barson ha publicat aquest dilluns al seu Instagram una carta en la qual parla del cessament. Considera que els canvis a l’organigrama “no responen a cap necessitat objectiva i tenen com a conseqüència principal la constitució d’un model de gestió museística en què la governança neoliberal se situï per sobre del disseny i desenvolupament de continguts”. Barson ha apuntat que en el nou organigrama del MACBA s’agrupen tots els departaments de “l’àrea curatorial” i de programes sota una àrea anomenada ‘Directorate of curation and research’.

La fins ara conservadora en cap també ha ressaltat que aquestes decisions donen més poder al gerent, Josep Maria Carreté, i deixen al director artístic “un paper menor i més simbòlic”. Així mateix, ha criticat que amb aquest gir museogràfic s’enderroca el model institucional que el MACBA havia construït des de finals dels anys noranta i que li va donar reconeixement internacional.

MACBA: “És un mandat dels òrgans de govern”

En un comunicat, el museu ha agraït la professionalitat, la dedicació i la feina que han dut a terme en els darrers cinc anys tant Barson com Martínez. “Cap acomiadament és agradable“, ha indicat, al temps que ha lamentat “la comunicació per escrit que s’ha fet com a darrer recurs davant la impossibilitat de reunir-se d’aquestes persones”.

El MACBA ha assenyalat que el canvi organitzatiu respon a un nou organigrama, treballat des de l’octubre del 2020 amb totes les administracions que formen part del Consorci del museu (Ajuntament de Barcelona, Generalitat, Ministeri de Cultura i Fundació MACBA) i amb equips del museu. “El canvi esmentat obeeix un mandat dels òrgans de govern de la institució de revisar l’organigrama per adaptar l’organització a l’escenari postcovid i iniciar així una nova etapa de nova direcció, nous continguts i, sobretot, un museu més proper a la ciutadania”, ha afegit.

El Consell General del Consorci del MACBA va nomenar Elvira Dyangani Ose com a nova directora dijous passat. Fonts del MACBA han explicat que, entre altres canvis organitzatius, es crea una nova Direcció d’Educació i Mediació, que depèn de direcció, que inclou els departaments d’Educació, Mediació, Responsabilitat Social i Accessibilitat, i Gestió de Públics. També es potencia una Direcció de Conservació i Recerca, que inclou els departaments de Programes, Exposicions, Col·lecció, Publicacions i Centre de Documentació, que també depenen de la directora. Les mateixes fonts han explicat que en cap cas la gerència “acumula més poder, sinó tot el contrari”.