El Sónar de tardor es desdobla i suma al Sónar CCCB (dies 29 i 30, CCCB i Poble Espanyol) el nou AI and Music STARTS, un certamen dedicat a la relació entre intel·ligència artificial i música. “Investigadors i científics s’inspiren en propostes musicals per crear conjuntament quelcom nou”, explica Enric Palau, un dels resposnables del certamen.

Coorganitzat pel Sónar, la UPC i betevé, se celebra al CCCB, per bé que la inauguració ha tingut lloc a L’Auditori. Marco Mezquida ha interpretat una obra musical en què el seu piano dialoga amb sons generats per un dispositiu d’intel·ligència artificial (Locura Artificial, l’ha batejat Mezquida).

Dispositiu d’AI

Segons Phillipe Salambier, un dels quatre investigadors de la UPC que ha treballat en el dispositiu, “el que fa la màquina és, a partir de música de Marco Mezquida, generar sons sintètics que l’acompanyen en directe”. Pel pianista, prolífic col·laborador en mil i un projectes, “la música té molts camins, i amb la intel·ligència artificial s’amplien”.

L’AI and Music Festival, que se celebra a Barcelona por primer cop, és fruit del programa S+T+ARTS de la Comissió Europea.