A partir d’aquest dijous, 28 d’octubre, el novel·lista, poeta i crític d’art Joan Perucho passarà a formar part del mapa literari de la ciutat. A les 13 h es farà la descoberta de la placa amb el seu nom a la façana de l’edifici del districte de Gràcia on va viure, a l’avinguda de la República Argentina número 248. L’homenatge tindrà lloc el dia en què es compleixen 18 anys de la mort de l’autor. El 2020 es va celebrar l’Any Perucho en commemoració del centenari del seu naixement. La pandèmia, però, va obligar a ajornar els actes d’homenatge.

La instal·lació forma part del desplegament del mapa literari de Barcelona, en el qual es localitzen carrers i racons que han estat habitats, freqüentats o immortalitzats per escriptors de totes les èpoques i de tots els orígens. Un dels últims homenatjats va ser Joan Brossa, a qui se li va dedicar una placa, juntament amb l’activista cultural Pepa Llopis.

Un autor gracienc molt arrelat a la ciutat

Llicenciat en dret i jutge de professió, Joan Perucho (1920-2003) és autor d’una extensa obra literària, amb més de 60 títols que van des de la poesia, l’assaig, la novel·la i el conte. El seu univers literari es caracteritza pel distanciament del realisme i el gust per la fantasia, la curiositat històrica, la màgia, la mitologia i l’esoterisme.

El debut de Perucho en el món de les lletres va ser amb el llibre de poemes ‘Sota la sang’ (1947). L’any 1954 va rebre el Premi Ciutat de Barcelona per ‘El mèdium’. Amb ‘Les aventures del cavaller Kosmas’ (1981) va obtenir el Premi Ramon Llull, el Premi Nacional de la Crítica i el Joan Crexells. La seva obra també va ser reconeguda amb el Premi Nacional de Literatura 1995 i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona (2001).

El seu llibre més conegut és ‘Les històries naturals’, una narració de vampirs que s’ha traduït a nombroses llengües. Perucho també va estar al capdavant de l’editorial Tàber i va ser col·laborador assidu de mitjans de comunicació com ‘La Vanguardia’, ‘Destino’, ‘El món’, ‘Avui’, ‘Diari de Barcelona’, ‘El Correo Catalán’, ‘Ínsula’ i ‘El Periódico’.