El 23 d’abril va ser un Sant Jordi massa diferent al que apuntaven les previsions, després de dos anys sense una diada normal a causa de la pandèmia. Però les calamarsades que van irrompre a la ciutat, i van aigualir la festa, segueixen duent de corcoll a molts llibreters. La majoria ja han tancat l’inventari dels llibres que van quedar malmesos, però un mes després, alguns encara esperen que la Cambra del Llibre els concreti com es repartiran els ajuts promesos amb la Generalitat. És el cas de la llibreria La Carbonera, que encara no ha rebut “cap resposta per part de la Cambra del Llibre”, ha explicat una treballadora, Laia Salvadó.

En aquest sentit, La Carbonera, fa quatre anys que va obrir portes, però “entre pandèmies i altres, no hem tingut un Sant Jordi normal”, condreta Salvadó, tot i admetre que “aquest és especialment dolent”. Tant, lamenta, que en funció de com es reparteixin els ajuts, “a nosaltres ens suposarà la continuïtat“.

Un mes després de Sant Jordi, l’editorial Raig Verd assegura que “no hem quantificat tantes pèrdues com ens vam imaginar en un primer moment”, reconeix la fundadora del segell, Laura Huerga. Afegeix, però, que “vam deixar de facturar uns 12.000 euros” tot i que matisa que la principal pèrdua va ser “perdre el contacte amb els lectors”.

La primera segona oportunitat

Editorials i llibreries afronten certàmens com la Fira Literal com la primera segona oportunitat per refer-se de la desfeta meteorològica del Sant Jordi de 2022. Enguany hi haurà una trentena d’expositors més que el 2019, havent passat de “la vuitantena ara fa tres anys a més del centenar d’enguany”, explica la coordinadora de la fira Literal, Laura Arau.

La fira, però, es planteja allò d’anar a poc a poc i amb bona lletra, amb la convicció que “s’ha de mesurar molt bé com creixem”, detalla Arau. En aquest sentit, enguany han quedat “fora de la fira una desena d’editorials que no acabaven d’encaixar amb el perfil que cerquem“.

Enguany, a la Literal han crescut les activitats paral·leles, amb cinc escenaris en què, paral·lelament, s’hi ofereixen conferència, lectures de textos i poesia, o zones d‘intercanvi d’experiències relacionades amb la lectura.