“Literal és una mostra d’editorials de l’esquerra i d’esquerra radical. Són editorials que ofereixen llibres que conviden a la reflexió“, explica Bernal, un dels organitzadors de Literal i membre de Virus Editorial. Aquesta és la primera edició d’aquesta fira, que ajunta editorials, llibreries, autors i lectors per compartir pensaments i adquirir llibres. Les editorials ho veuen com una oportunitat per apropar el pensament crític i el llibre polític al públic.

A la fira Literal participen editorials catalanes i d’altres punts d’Espanya com Astúries i el País Valencià. Totes les editorials venen llibres de pensament crític, però cadascuna intenta oferir un tipus de lectura diferent, “Nosaltres oferim llibres de ficció des d’una perspectiva social, política o econòmica que aporten una reflexió”, diu Larga Guerga, de Raig Verd Editorial.

Entre llibres d’assaig polític podem trobar també una secció dedicada al sexe. Segons Elisabeth, de l’editorial Melusina, “un dels llibres que està triomfant més és ‘Opening Up’, que és un manual per crear i mantenir relacions obertes, un tema que és minoritari però que està de moda”.

A més de poder comprar llibres, els visitants poden assistir a les conferències de temes com l’economia crítica, el periodisme actual i la cultura, entre d’altres, i participar en els més de 30 debats que es faran durant aquests tres dies. La fira, que finalitza diumenge, està amenitzada amb música ambient en directe i també s’hi poden adquirir begudes per prendre mentre es xerra tranquil·lament amb els llibreters i els altres visitants.