La festa ha començat aquest dissabte al matí. Una vintena d’agrupacions, cadascuna amb una banda de música, han recorregut els carrers de la Barceloneta com si celebressin un nou Carnaval. Els membres de cada agrupació van vestits iguals i porten objectes com destrals o culleres gegants que fan referència als orígens de la festa.

A les comparses hi participen grups d’amics, de veïns i famílies senceres. Aquestes agrupacions humorístiques se solen reunir exclusivament per celebrar aquesta jornada festiva dels Cors Muts. “L’agrupació es dedica a aquesta festa, durant l’any es va pagant una quantitat per reunir diners i així es pot contractar una banda que ens acompanya avui, per a la roba i per poder sortir aquest cap de setmana”, explica Mercedes Maestro de la Societat Coral Humorística La Esperanza.

Després de la cercavila, les agrupacions marxen fora a hotels o cases rurals on passen el cap de setmana i tornen dilluns al migdia per omplir de nou la Barceloneta de festa a partir de les 17 h i durant tota la tarda.

Aquesta festa se celebra per la Segona Pasqua, però aquest any s’ha endarrerit una setmana per les eleccions municipals. És una festa que cada vegada atrau més visitants de fora del barri. “És com un Carnaval, ens encanta, ja fa tres anys que venim”, comenta Júlia Pastor, que ha vingut de l’Hospitalet expressament per gaudir dels Cors Muts.

Se celebra des de l’any 1845, protagonitzada originàriament pels pescadors de les confraries que portaven el peix als pobles del voltant i l’intercanviaven per conills i pollastres. Després tornaven a la Barceloneta el dilluns de Pasqua Granada per oferir els productes a tots els veïns. Aquesta festa s’anomena Cors Muts perquè al principi s’hi cantava, però ara les agrupacions se centren en la coreografia i deixen que els que hi toquen siguin els músics de les bandes.