L’editorial Males Herbes publica el darrer llibre de Pau Riba que ja podem trobar a les llibreries i es presentarà només als mitjans de comunicació el proper dimecres 23 de març a la llibreria Calders. A la roda de premsa hi participaran l’artista i activista ciborg Neil Harbisson, Mercè March, l’escriptor Oriol Malet i els editors de Males Herbes.
El cantautor Pau Riba va estar escrivint al llarg dels últims 35 anys un llibre que en unes 500 pàgines resumeix la història de la música del segle XX. És una obra que barreja pensaments i reflexions històriques mentre ens ofereix un recorregut per la música del darrer segle que parteix de la invenció de l’electricitat i la possibilitat de controlar el so.
‘Història de la música del segle XX’ és el llegat intel·lectual de Pau Riba, és l’obra de tota una vida, un llibre en què l’autor reflexiona sobre la cultura juvenil, la contracultura, però també com el sistema les acaba assimilant per apropiar-se’n i fer-se-les pròpies. Aquesta és l’obra literària més ambiciosa del creador de ‘Dioptria’ que arriba just després de la seva mort el passat 6 de març.
La ‘Història de la música del s. XX’ de Pau Riba
‘Història de la música del s. XX comença amb l’invent de l’electricitat i acaba amb el naixement del l’anomenada música electrònica. Entre aquestes dues etapes de principis i finals de segle descobrim tot un conjunt de transformacions que són la història de la música. A la segona part del llibre, Pau Riba emociona amb les reflexions sobre una època que ha viscut en primera persona, les seves pàgines es converteixen en pentagrames i les notes brollen.
Aquesta és una història de grans personatges històrics com Erik Satie, de moviments socials i musicals com el punk i la utopia hippies, de descobriments que canviarien el món des de la ràdio a l’LSD, i tot vist amb els ulls d’algú que ho va viure i que ho explica amb una cervesa a la mà, amb un to fresc, proper, també amb ironia i mala llet quan toca.
Pau Riba, el pioner de la contracultura catalana
Pau Riba va morir el passat 6 de març als 73 anys com a conseqüència d’un càncer de pàncrees. El pioner de la contracultura catalana, el compositor, lletrista, cantant, actor i escriptor, ens deixava i la xarxa s’omplia de mostres de condol i record per una llarga trajectòria.
La seva carrera inclou una dotzena de llibres publicats. Va començar cridant a un ‘Taxista’, que formaria part de “Dioptria”, i va tocar acompanyat de Jaume Sisa o l’Orquestra Fireluche, amb qui va publicar el disc “Ataràxia” el 2019. El 2021 va escriure un assaig cientificopoètic ‘Història de l’univers’, i aquest 2022, coneixem el seu darrer llibre, ‘Història de la música del segle XX’, el seu llibre més ambiciós.