Són els primers barcelonins que accedeixen al jaciment arqueològic que hi ha a l'interior de la Facultat de Geografia i Història de la UB i que conté vestigis de diferents èpoques des del segle XIV. Els alumnes del grau d'arqueologia fan de guies improvisats als ciutadans per un espai de pràctiques real que els estudiants tenen a pocs metres de les aules. ALBERT GARCIA, estudiant de 4rt d'Arqueologia UB "És un goig tenir un camp de pràctiques aquí a la universitat, és una experiència única. / El que més ens ha impressionat aquest any ha estat el molí que principalment consistiria per moldre els grans bloc d'argila que vindrien d'una cantera propera." El molí o aquesta piscina d'argila formen part del taller d'un terrissaire del s. XIX. Va ser la primera fàbrica de la ciutat dedicada a fer elements ornamentals per aplicar-los a l'arquitectura. "Sóc dissenyadora però m'interessa l'arqueologia.I be segueixo aquestes obres perquè tot el que és història penso que és el nostre passat i les pedres em tornen boja." "A mi m'ha semblat molt interessant perquè a més és un carrer que hi passes sovint i no saps que hi ha. Dius mira un solar abandonat. Doncs no, és una excavació, té una història." El recorregut consta també d'una visita pel laboratori on s'analitzen les mostres arqueològiques. L'activitat tornarà a repetir-se divendres, 10 de juliol.

Entre els carrers de les Ramelleres i de Montalegre, al Raval, hi ha la Facultat de Geografia i Història de la UB, que el 2006 va entrar en funcionament. Durant els treballs previs a les obres de construcció s’hi van trobar restes de diferents èpoques des del segle XIV. Uns anys després, el 2012, la universitat i l’Ajuntament de Barcelona van signar un conveni per tal que els alumnes poguessin fer pràctiques arqueològiques en aquest solar de titularitat municipal.

Després que dos cursos d’estudiants hagin pogut treballar sobre el terreny, enguany l’espai s’ha obert a la ciutadania per tal de donar a conèixer el jaciment i per divulgar la professió d’arqueòleg. L’activitat la guien els mateixos alumnes i consta d’una explicació de coneixements bàsics sobre la matèria, una visita al laboratori on s’analitzen les mostres descobertes i un reconeixement “in situ” al mateix jaciment.

Les excavacions als jardins han deixat al descobert testimonis arqueològics dels darrers 700 anys. Un dels descobriments més importants és el taller d’un reconegut terrissaire del segle XIX anomenat Antoni Tarrés. L’artista es dedicava a construir tota mena d’objectes i peces fetes per decorar. De fet, els experts consideren que el seu taller va ser la primera fàbrica de la ciutat que va fer elements ornamentals per aplicar-los a l’arquitectura.