El cubà Leonardo Padura ha estat guardonat amb el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino. Es reconeix així la trajectòria de l’escriptor i la seva aportació per entendre el món a través d’històries com ‘El hombre que amaba a los perros’, la seva novel·la més cèlebre, en què “s’aproxima molt a la Barcelona dels anys previs a la guerra”.

Padura i Barcelona

Diu Padura que deu tota la seva carrera a l’editorial barcelonina Tusquets.

Va ser la que va publicar la seva primera novel·la, amb la qual va guanyar el seu primer premi, el Café de Gijón. La seva relació amb la ciutat no s’acaba aquí. Ell es defineix com a culer i diu que l’acabaran considerant catalanista en el millor dels sentits. Va escriure un reportatge sobre la presència catalana a Cuba i  explica que “La relació entre el món català i Cuba es històrica. A més l’Eixample de Barcelona el van construir els mateixos arquitectes que l’Ensanche de l’Havana al segle XIX. I el Paseo del Prado és el més semblant a la Rambla barcelonina”.

Nova novel·la inspirada en la ciutat

Un metge decidirà viure a casa nostra en la pròxima novel·la de Padura

. Arriba amb una beca i s’hi queda. Però serà un inconformista amb tot: Cuba, Barcelona, el món, la gent. L’autor diu que li faria il·lusió guanyar el premi Carvalho. Confessa que va estar a punt però se li va resistir.

Novel·la històrica al 2018

La història s’explica als llibres d’història. Padura confia que la novel·la ja no té aquest pes, aquesta obligació de ser fidedigna. En el gènere de caire històric de la novel·la, els fets serveixen per situar el passat, entendre el present i poder arribar a reflexionar sobre la condició humana. 

El comissari de la Novel·la Històrica, Fèlix Riera, ha dit que les novel·les de Leonardo Padura permeten el lector fer una minuciosa investigació històrica que recrea les tensions fins a nivells precisos.

 

Comparteix a: