Llibre digital

Més d’un miler de títols de les biblioteques públiques

La Xarxa de Biblioteques Públiques de la Diputació de Barcelona disposa d’un ampli catàleg de recursos en línia que inclou més d’un miler de títols per a públic infantil i juvenil. Hi trobareu, entre d’altres, contes, còmics, novel·la, clàssics adaptats, poesia o teatre però, també, revistes, pel·lícules i discos. Estan disponibles mitjançant el servei préstec digital al portal eBiblio.cat.

Aquests dies, a més, s’ha ampliat el préstec a quatre llibres en cada petició, amb un màxim de 30 llibres al mes. Arran de la situació de confinament, en cas que no es disposi del carnet de biblioteques s’ha habilitat la possibilitat d’obtenir un carnet virtual per accedir al servei durant tres mesos. Si acabat aquest temps, es vol mantenir el carnet, caldrà anar-lo a buscar presencialment a la biblioteca.

Algunes biblioteques de la xarxa, que també estan difonent continguts propis, s’han fixat en els infants i joves. La Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles, ha organitzat la Gimcana Rodari, coincidint amb el centenari de l’escriptor italià Gianni Rodari. Hi podeu participar a través de la seva pàgina de Facebook. També en aquesta xarxa social, els treballadors de la Biblioteca Francesc Candel expliquen contes des de casa seva.

Millorar la capacitat lectora tot jugant amb ReadUp

ReadUp és una aplicació per a mòbil i tauleta centrada a millorar les habilitats lectores a través del joc. Es va llançar el febrer del 2020 en versió de pagament i ara, arran de la situació de confinament, es utilitzar en els primers nivells de joc de manera gratuïta. D’una manera totalment lúdica, ReadUp proposa als participants un recorregut en què s’ha d’anar superant diverses activitats pensades per treballar diferents aspectes com la comprensió, la rapidesa, la memòria o la fluïdesa a l’hora de llegir. El joc està estructurat en diferents recorreguts, segons el nivell escolar d’alumnes d’entre sis i 12 anys.

ReadUp es basa en el mètode Glifing, una plataforma catalana nascuda com a recurs per a nens amb dificultats lectores que actualment s’utilitza en escoles i centres psicopedagògics d’una desena de països com a mètode d’aprenentatge per a tots els nens en edat d’aprendre a llegir.

Llibreria Sendak, una història cada dia a Telegram

Diverses llibreries estan intentant mantenir aquests dies el contacte amb la seva comunitat i fer més amè el confinament apropant recomanacions i continguts literaris a través de les diferents plataformes que ofereix internet. Una d’aquestes és la Llibreria Sendak, cooperativa especialitzada en públic infantil i juvenil i ubicada físicament al barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Des del 17 de març, cada dia comparteixen a través del seu canal de Telegram un arxiu sonor amb una història breu per a infants d’entre tres i 11 anys. La veu que les narra és la de la Núria Càrcamo, responsable al costat d’Aitor Martos de la llibreria que explica com intenten combinar diferents tipus de textos, clàssics i novetats, normalment contes però també poemes o fragments d’alguna novel·la. Amb aquesta iniciativa han reactivat una activitat en línia que havien iniciat fa més d’un any perquè que en dues setmanes els ha fet passar d’uns 250 a més d’un miler de subscriptors.

 

View this post on Instagram

 

Des de la #LlibreriaSendak hem engegat dues iniciatives per a les famílies per aquestes setmanes de confinament a casa. Són temps difícils i de gran incertesa. És per això volem posar el nostre granet de sorra per fer-ho més passador. . . . . D’una banda, hem recuperat els #ContesperTelegram. Des de fa uns quants dies compartim diàriament un àudio amb un conte, relat breu o poema al nostre canal públic de Telegram. Tan sols cal subscriure’s al canal. Qui ho faci, a més, també tindrà accés a totes les lectures de literatura infantil que hem fet fins ara: https://t.me/llibreriasendak . . . . D’altra banda, ahir vam engegar el #ConcursSendak: una gimcana virtual a través de les prestatgeries de la llibreria, però sense sortir de casa. Cada dia publiquem, al nostre perfil de Twitter, una pregunta. Sempre a les 12h. Per trobar la resposta, cal accedir al nostre tour de Google (https://bit.ly/33z6U5M). Entre tots els que responen correctament a la pregunta, sortegem un llibre. A les 19h anunciem el flamant guanyador/a, juntament amb el llibre de regal, que podrà recollir a la llibreria un cop poguéssim tornar a obrir. . . . . Molta força a tots i totes! Ànims, ho estem fent molt bé! 💜💜💪💪💪 . . . . #joemquedoacasa #ensquedemacasa #ensensortirem #totaniràbé #llibretersacasa

A post shared by Llibreria Sendak (@llibreriasendak) on

Biografies il·lustrades i llibres disc d’Alba Editorial

Alba Editorial ha posat en obert diversos llibres digitals del seu catàleg, quatre dels quals per a públic infantil. D’una banda, dos títols de la col·lecció de biografies il·lustrades ‘Pequeña & Grande’, per a infants a partir de sis anys, els quals tenen com a protagonistes la pintora Georgia O’Keeffe i l’escriptora Gloria Fuertes. De l’altra, dos llibres disc il·lustrats: ‘La media luna y las estrellas’, que inclou 10 cançons de temàtica infantil i ‘Mundo y niña mariposa’, un relat entorn de les papallones Monarca que inclou cinc temes musicals. Es pot accedir a aquests llibres digitals a través de les plataformes habituals, des d’on es poden adquirir a preu zero.

‘Cavall Fort’ i ‘El Tatano’, edicions especials de confinament

Edicions Cavall Fort, que publica la popular i històrica revista del mateix nom, dirigida a nens i nenes a partir de nou anys, i també ‘El Tatano’, per infants a partir de quatre anys, han creat versions especials gratuïtes d’aquestes capçaleres per poder consultar-les en línia durant el confinament. Al seu web també ofereixen més d’una vintena d’audiocontes per als més petits i cada dia proposen activitats diverses com jocs, manualitats i experiments per fer en família a casa.

Audiollibres en diversos idiomes a Amazon

El gegant Amazon ha decidit obrir la seva col·lecció d’audiollibres infantils i juvenils mentre duri el confinament. Es poden escoltar en diversos dispositius mòbils i hi ha desenes de títols en sis idiomes, entre els quals, el castellà. Els títols es classifiquen en cinc categories per a diferents franges d’edats que també inclou un apartat de clàssics literaris.

Contes per explicar el coronavirus

La necessitat de poder explicar als més petits la situació excepcional que s’està vivint arran de la pandèmia del coronavirus ha generat també contes específics sobre aquesta temàtica. Un n’és ‘‘La Rosa contra el virus’, que ha publicat l’editorial Sentir en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. El conte explica què són els virus i com s’ha d’actuar per protegir-se’n. La publicació inclou un recull de recomanacions adaptades per ser transmeses a nens i nenes d’entre quatre i 10 anys

Un altre és el conte del coronavirus de Víctor Espiga, un relat breu per ser llegit o escoltat, en un vídeo penjat a YouTube. A més de en català, l’escrit està disponible en una desena de llengües més.

 

 

Comparteix a: