Després de quatre anys abandonat, aquest edifici del barri tornarà a funcionar com a centre cultural. L'associació Ateneu del Raval ha iniciat un procés de reformes perquè aquesta antiga fàbrica tèxtil i seu de l'Antic Teatre es converteixi en un punt de fusió de cultures. Un projecte que els veïns del barri reben amb il·lusió. NICOLÁS WALKER, codirector de l'Ateneu del Raval: "Nuestros vecinos, que son nuestros aliados, estaban muy contentos de que llegaramos nosotros y que no fuera un supermercado o un hotel. Queremos transformar este lugar en un lugar interesante, donde se realicen cosas para promover la cultura. Y también un lugar de encuentro de ideas, que la gente pueda sentirlo como propio." Precisament aquest mes de gener, els fundadors de l'Ateneu han començat a donar a conèixer el projecte per aconseguir el finançament necessari. Calculen que els farà falta entre mig milió i un miló d'euros per adaptar les tres plantes de l'edifici als requisits per aconseguir les llicències. Si tot segueix el calendari previst, l'espai de cotreball amb teatre i sales polivalents obrirà les portes d'aquí a un any.

Un DJ ha punxat música en directe des de les 12 h del matí a la planta baixa de l’edifici mentre els assistents gaudien del vermut concentrats al pati. L’acte ha tingut una bona acollida, en part gràcies al fet que l’entrada era gratuïta, tot i que calia inscriure’s a l’Associació d’Amics de l’Ateneu del Raval.

Hi han assistit una cinquantena de persones, que han volgut posar un granet de sorra per ajudar que l’Ateneu pugui finalitzar les obres de remodelació aviat. Tot el que es recapti servirà per recuperar, millorar i equipar la sala de teatre.

La inauguració oficial es podria dur a terme d’aquí a un any, un cop s’hagi arranjat l’immoble. Els fundadors de l’Ateneu del Raval han posat fil a l’agulla per transformar el que ara encara són sales buides amb materials obsolets, en un punt de fusió de cultures. Per tal d’aconseguir les llicències necessàries per obrir les portes als usuaris dels espais, s’han de reforçar estructures i millorar la insonorització.

Calculen que el cost total de les feines d’arranjament pot rondar el milió d’euros, per això estan donant a conèixer el projecte entre els barcelonins.

L’edifici de l’Ateneu té un pati interior i tres plantes. Totes elles tindran un ús diferent, ja que la planta baixa mantindrà l’estructura d’amfiteatre, mentre que la primera planta serà un espai diàfan en què es podran dur a terme diferents activitats, tallers i classes. La darrera planta, la més alta de totes, es destinarà al cotreball; dividida en dos ambients, estarà adaptada perquè una trentena de persones hi puguin treballar de manera conjunta.

Un edifici ple d’història

L’immoble en el qual se situa l’Ateneu va ser construït a principis del segle XIX com a fàbrica tèxtil, en la qual no només hi treballaven 190 persones, sinó que moltes d’elles també hi vivien. Anys més tard, un cop Barcelona va passar el procés de desindustrialització, l’edifici del carrer de la Reina Amàlia 3 es va convertir en seu de l’Antic Teatre.

Quan els membres del teatre van marxar, l’edifici va quedar sense ús fins que, els fundadors de l’Ateneu del Raval el van descobrir. Asseguren que els veïns del barri celebren que l’immoble es destini a finalitats culturals i no a establiments comercials o turístics.