Només entrar al Monestir, en un lloc preferent del claustre, hi ha la tomba de la reina Elisenda. Ella mateixa la va idear molts anys abans de morir, quan va manar construir el monestir. ANNA CASTELLANO, directora del Monestir de Pedralbes "Veiem que la tomba estava pensada des d'un inici, ella volia passar a la posteritat i que les monges hi preguessin. La tomba és un projecte seu, veiem la tomba, hi veiem la reina Elisenda." I va decidir que tindria dues cares. Una de visible des de l'església, en què apareix vestida de reina i l'altra, la del claustre, en què apareix de penitent. Elisenda va ser la quarta dona de Jaume II el Just. Quan es va casar tenia 30 anys i el seu marit, llavors ja malalt, en tenia 55. Però per què va construir un monestir? ANNA CASTELLANO, directora del Monestir de Pedralbes "Políticament va saber que el seu lloc a la Cort seria menor, perquè seria reina vídua però no mare de rei, per això construeix el monestir perquè sigui la seva llar en vida." I així va ser. Jaume II va morir el mateix any de la inauguració del monestir, el 1327, i la reina es va traslladar al palau contigu, des d'on va veure aixecar la seva tomba. ANNA CASTELLANO, directora del Monestir de Pedralbes "El que veiem ara és una suma d'estils, mai no va ser així. Ens hem d'imaginar que hi havia una pintura mural, amb els pinacles molt decorats i molt daurats. I ella amb les encarnacions. I per la banda de l'esglésian igual." De totes les dones del rei, Elisenda és la més coneguda. ANNA CASTELLANO, directora del Monestir de Pedralbes "Es diu que va ser una matrimoni per amor. Ella era catalana i compartien els mateixos ideals, una idea de Catalunya com un estat-nació, que estava obert a la Mediterrània." Segurament per això, i tot hi viure més de 30 anys al monestir, va voler que al seu sepulcre se la recordés sempre també com a reina.

Elisenda de Montcada i Pinós es va convertir en reina Elisenda el 1322 quan es va casar amb Jaume II el Just, rei de la corona catalanoaragonesa. En va ser la quarta dona. En el moment de l’enllaç, Elisenda tenia 30 anys i el rei, 55 i un molt mal estat de salut. La reina, sabent que seria vídua jove, va projectar el Monestir de Santa Maria de Pedralbes per retirar-s’hi un cop morís el seu marit. També hi va idear la seva tomba.

De les quatre dones del rei Jaume II, Elisenda és l’única que era catalana. Segons Ana Castellano, aquesta “és una de les principals raons per la qual és tan coneguda”. També perquè es considera que compartia amb el rei la idea de Catalunya com a nació. Per això, tot i vídua, va seguir assessorant els reis següents, Alfons III i Pere III, fill i nét del seu marit.