El joc de la consulta no vol ser només una distracció per a les tardes de diumenge sinó que també està pensat perquè els jugadors entenguin la situació social, política i econòmica de Catalunya. També planteja quins escenaris es podrien donar al país en cas que se celebrés una consulta sobiranista.

Hi poden jugar entre una i quatre persones. En cada torn, els participants encaren quatre preses de decisió importants: pagar els impostos a Catalunya o Espanya, quina quantitat en transferirà l’Estat, com s’evitaran les retallades i quina resposta es donarà a l’acció ciutadana. Decisions de govern, a petita escala. La partida pot acabar amb la celebració de la consulta, que n’és, de fet, l’objectiu; amb la declaració unilateral d’independència; amb la Generalitat intervinguda per l’Estat o amb la prolongació de la situació actual.

Es tracta d’un joc d’estratègia però, alhora, els jugadors han de col·laborar entre ells. De fet, per poder celebrar la consulta, caldrà que tots trobin les cartes que conformen una urna. El final de la partida té una victòria col·lectiva, l’exercici del dret a decidir, i una d’individual, per al participant que hagi recollit més monedes.

Ferran Anglès i Xavier Colomer van engegar el projecte el mes de febrer passat. Els creadors expliquen que els ballava pel cap la idea de fer un joc de taula sobre les institucions democràtiques i, finalment, es van decidir per un tema tan d’actualitat com la consulta sobiranista.

L’objectiu és produir 4.000 unitats del joc. Per això, Anglès i Colomer han obert una campanya de micromecenatge a Verkami per recollir els 12.400 euros que els calen per fer-ho. Els mecenes podran participar en una consulta per triar el nom definitiu del joc. Entre el 13 i el 17 d’octubre podran votar entre Som el que decidim o Volem decidir. Si es compleixen les previsions, el joc de la consulta arribarà a les botigues per Nadal. També es podrà adquirir per Internet.