El Parc de la Ciutadella ja fa olor d'ambient de 1700. En aquesta plaça se servirà un dels costums culinaris del segle divuit: xocalata calenta. Ben a prop, la taverna Colomer va prenent forma. Els operaris ja hi han penjat el cartell. L'espai recrearà l'ambient, les tradicions, l'oci i el menjar de l'època. MANUEL FERNÉNDEZ, tècnic de la Mercè 2013 "Esta mañana estamos ultimando los preparativos, conectar neveras, repartir la mercancía... Ayer fue la mayor parte del montaje de las infraestructuras." El moviment de tanques amunt i avall és continu. I a dalt l'escenari, últimes proves de so. MAITE MOLINA, companyia Tap Olé "Estem assajant les últimes hores de l'espectacle. 7:00 De moment, bé. Anem provant coses, provant terra, cosetes de so i demà les podreu veure a les 12 del matí." Les 2.000 papereres de cartró s'han distribuït pels escenaris de la festa. Al servei de neteja, enguany se li afegeix un nou espai: El Born Centre Cultural. Per aquí, a més, també hi passarà la cavalcada amb les consegüents restriccions de trànsit. On la Guàrdia Urbana també ha tallat la circulació és al carrer de Rosselló. S'hi està muntant l'escenari de l'Antiga Fàbrica Damm. Aquí i en vuit espais més, l'Ajuntament hi ha col·locat limitadors acústics. Un total de 106 concerts ompliran la Mercè. Per arribar-hi, el metro, els ferrocarrils i el tramvia funcionaran de manera ininterrompuda tres nits durant les festes.

La plaça de Sant Jaume serà l’epicentre del començament de les festes. A partir de les 19 h, el cuiner Ferran Adrià pronunciarà el pregó al Saló de Cent de l’Ajuntament. Paral·lelament, el seguici popular de la ciutat sortirà del Palau de la Virreina i farà via cap a les portes del consistori. Allà, els rebran els sardanistes i la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. Un cop el pregoner hagi desitjat una bona festa major als barcelonins, començarà el tradicional Toc d’inici. Ballaran els gegants de la ciutat, els gegants de Santa Maria del Mar, els gegants del Pi i tot el bestiari. Valdrà la pena quedar-se fins al final, ja que després començarà la primera projecció audiovisual a la façana de l’Ajuntament (21.15 h).

Els qui no puguin viure-ho “in situ”, podran seguir-ho a través de BTV. A les 19 h començarà un programa especial conduït per Eva Arderius i Francesc Centelles. També l’emetrem en directe al BTVNotícies.cat. Acabat el pregó, connectarem amb la plaça de Sant Jaume, on Rafel Luján retransmetrà el Toc d’inici i la projecció de ‘L’increïble viatge a la Lluna’.

La Barcelona de 1714

La commemoració dels fets de 1714 serà un dels eixos temàtics de les festes. El Parc de la Ciutadella es convertirà en la Barcelona del segle XVIII i acollirà balls, danses i músiques de l’època. La cavalcada també s’inspirarà en el 1700 i els gremis de la ciutat onejaran banderes i estendars per acompanyar els gegants (dimarts 24 a les 18 h.). El recén estrenat Born Centre Cultural serà l’escenari de ‘L’Auca del Born’. S’hi representarà cada vespre i les entrades ja s’han exhaurit.

Elegància vienesa

Viena és la ciutat convidada per a les festes d’enguany. Un dels actes més representatius serà una gran ballada de valsos al Parc de la Ciutadella. El públic més atrevit s’hi podrà afegir. Els vienesos també mostraran les últimes tendències en música electrònica.

Els concerts del BAM

Les actuacions musicals gratuïtes de la Mercè són molt esperades. Per la plaça Reial, la plaça dels Àngels, la plaça de Joan Coromines, el Parc del Fòrum i l’antiga Fàbrica Damm passaran més d’una cinquantena d’artistes. Standstill, Manos de Topo, Miles Kane, El Petit de Cal Eril, i la música electrònica d’Addison Groove, Tai, Dorian Concept Live i Wolfram són alguns dels noms destacats del cartell del BAM.

La Mercè més tradicional

Durant la Festa Major de la ciutat, es pot gaudir de la cultura popular amb el seguici inaugural, la cavalcada i el correfoc. Les sis colles castelleres de la ciutat tenen cita a la plaça de Sant Jaume per la diada local, el 24 de setembre a les 12.30 h.