Els geganters de Nou Barris estrenen gegant en homenatge al Tricentenari de 1714. Es tracta d'un personatge que va tenir un paper destacat en els fets de l'època. ÀLEX MUÑOZ, president Colla Gegantera de Nou Barris "Aquí tenim en Josep Galceran de Pinós i de Rocaberti, que és l'autèntic baró de Torre Baró, d'aquí, de Nou Barris. Vam veure que era el veí que teníem aquí a Nou Barris que va estar més implicat en la defensa de la ciutat de 1714. Tal n'era la importància que, quan es va fer la Junta de Braços, va ser el dirigent del braç polític en aquesta junta i cal dir que va ser una de les persones de més confiança de Rafael Casanova." Segons els geganters, el Baró de Pinós és el gegant amb més rigor històric de Catalunya. Han rebut l'assessorament d'historiadors i també de La Coronela de Barcelona, padrins del gegant. De fet, la modista de La Coronela n'ha dissenyat el vestit. NICOLAU MARTÍN, president de l'ARRH La Coronela de Barcelona "Evidentment, traslladant-ho a les mesures d'un gegant, són exactament iguals a les d'una uniformitat com les que du La Coronela de Barcelona. El que du és simplement la casaca, en aquest cas és la casaca de conseller segon de la ciutat, que és la casaca, engalonada perquè és de conseller, una armilla o jupa que li deien, els típics pantalons, les mitges, i les camises amb punyetes, i les corbates i els tricornis corresponents." La idea és que el Gegant del Tricentenari no sigui només de Nou Barris, sinó que tota Catalunya se'l faci seu. Després de la presentació al districte, el Baró de Pinós viatjarà uns dies al Born.

Es tracta del noble de la Quadra de Vallbona, propietari de la Torre del Baró, que dóna nom al barri i que va lluitar en primera fila, al costat de Rafael Casanova, per defensar la ciutat.

Ara, gràcies a les aportacions econòmiques dels membres de la Colla Gegantera i de la Fundació Els Propis, el Baró de Pinós s’afegeix als dos gegants de Nou barris, l’actual Baró (descendent de Josep Galceran) i la Trini (una emigrant dels anys 60).

De fet, pretenien fer també la dona del Baró, però hauran d’esperar a tenir-ne el pressupost. Aquest dissabte el Gegant del Tricentenari, de 4,25 metres, ha ballat per primer cop a Nou Barris, i ara marxa al Born, per ser contemplat pels visitants de l’equipament.