Estrenada a Torí el 2016, puja a l’escenari del Liceu la visió contemporània que fa Àlex Ollé, fundador de la Fura dels Baus, de ‘La Bohème’ de Puccini. El muntatge fa 15 funcions entre el 14 de juny i el 4 de juliol. Ollé debuta com a artista resident del Liceu, durant quatre anys, amb aquest títol.

El poeta Rodolfo i els seus companys de mansarda, un pintor, un filòsof i un músic, ja no són bohemis del Montmartre del segle XIX. Són, en aquesta versió, artistes d’estètica ‘indie’ que comparteixen pis en un bloc de formigó de qualsevol extraradi urbà.

Bohemis d’extraradi

Alfons Flores signa una escenografia espectacular que recrea aquest univers. “La gent que avui vol viure de l’art mai podria viure, avui, en un lloc com el Montmartre parisenc, on els preus són privatius. Per això aquesta opció estètica d’extraradi”, explica Susana Gómez, codirectora escènica amb Ollé.

Segons Atalla Ayan, el tenor brasiler que encarna Rodolfo, protagonista de l’òpera de Puccini, “‘La Bohème’, parla, en el fons, de joves que volen viure el present tot i la precarietat. En els moments actuals, en què no sabem si d’aquí a un temps estarem tots vius, és molt pertinent”.

En el torn d’estrena, són veus principals, a més d’Ayan, la soprano romanesa Anita Hartig (Mimì), la soprano moldava Valentina Nafornita (Musetta) i l’italià Roberto de Candia (Marcello). La partitura la defensa, com a director musical, el també italià Giampaolo Bisanti, al capdavant de l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu, el Cor de Cambra del Palau de la Música i el Cor infatil Amics de la Unió.