Tot allò que passa als teatres ha estat víctima d’aquesta crisi sanitària, però els espectacles de gran format associats a la clàssica han sortit especialment afectats. En la fase de represa es permeten activitats en espais tancats amb un màxim de 1.000 persones de peu o 2.000 persones, totes en seients preassignats. L’espai entre persones ha de ser de 2,5 m2, però es pot reduir si hi ha ús de mascareta, es porta un registre d’assistents o es fa preassignació de localitats. També s’han de preveure mesures de circulació que evitin aglomeracions. Amb aquestes directrius, els grans espais escènics vinculats a la música clàssica, han reprès la seva activitat.

La nova temporada del Gran Teatre del Liceu

La setmana passada el Gran Teatre del Liceu va presentar la temporada 2020/21 marcada per l'”obsessió com a passió humana” com a leitmotiv. Serà la primera de Víctor García de Gomar a la direcció artística del teatre de la Rambla i s’iniciarà amb recital de la soprano Sondra Radvanovsky i el tenor Piotr Beczala, tot i que començarà oficialment amb un personatge obsessionat per ampliar la seva llista d’amants, ‘Don Giovanni’. Aquesta producció de Christof Loy, de l’obra de W. A. Mozart, serà la primera que podrem veure representada al Liceu, a partir del 24 d’octubre. Per cert, asseguren que serà un ‘Don Giovanni’ que mantindrà les distàncies de seguretat, per tant els cantants no es tocaran entre ells, veurem com s’ho fan.

Venda d’entrades

A diferència del que passava abans, no es posaran totes les entrades a la venda de cop, sinó que s’anirà fent de manera progressiva: les entrades es posaran a la venda un mes i una setmana abans de l’estrena de la producció, d’aquesta manera des del teatre podran adaptar el nombre d’entrades que posen a la venda en funció de la situació sanitària que es viu en cada moment.

Concert d’Anna Netrebko

La gran diva Anna Netrebko torna al Liceu (on només hi ha cantat una vegada), en aquesta ocasió per cantar ‘Il trovatore’, de Verdi, en versió concert els dies 1 i 4 d’octubre del 2020. La diva russa també protagonitzarà un recital amb el pianista Malcolm Martineau el 27 de gener del 2021.

Debut d’Àlex Ollé com a artista resident

Veurem el debut com a artista resident d’Àlex Ollé amb l’òpera ‘La bohème’, de Puccini. Àlex Ollé serà l’artista resident del Gran Teatre del Liceu durant quatre anys en què presentarà un títol diferent cada temporada, per tant tot un estímul (i un bon signe de normalitat), tenir al Liceu un dels directors més importants a escala mundial i que, a més, és de casa nostra.

Òperes i noms destacats de la temporada

Són en total vuit títols representats que podrem veure durant la temporada, entre els quals destaquen ‘Les contes d’Hoffmann’, amb producció de Laurent Pélly, o la nova òpera de George Benjamin, ‘Lessons in love and violence’. Durant la temporada hi passaran noms tan rellevants com Juan Diego Flórez, Javier Camarena, Carlos Álvarez, Nadine Sierra o Ermonela Jaho, per dir-ne uns quants.

La reobertura del Palau de la Música l’1 de juliol

El proper 1 de juliol l’Albert Guinovart inaugurarà el cicle de concerts estivals al Palau de la Música, i ho farà combinant la seva vessant de pianista i la de compositor en un recital on interpretarà obres de Chopin, Granados i, és clar, Guinovart! De fet, presentarà l’obra ‘5 noveletes’, que ha compost durant el confinament. A més, de Guinovart, el 8 de juliol dues de les millors veus del país s’uniran en el concert titulat Io t’abbraccio, ens referim a Núria Rial i Xavier Sabata; o l’espectacle ‘Meravellós Mahler!’, de l’amic Pedro Pardo, que podrà veure’s els dies 22 i 23 de juliol. I no cal dir que es respectaran les distàncies de seguretat i tots els protocols vinculats a la nova realitat sanitària.

L’Auditori torna a l’activitat al setembre

En un moment on unir tots els membres d’una orquestra al damunt d’un escenari sembla impossible tenint en compte la distància de seguretat que s’ha de mantenir, L’Auditori iniciarà la temporada vinent el 17 de setembre amb un format de cambra molt pertinent, el del quartet. El Quartet Casals comissiarà la primera Biennal Internacional de Quartets a L’Auditori de Barcelona, però ha estat una casualitat, segons afirma Robert Brufau (el director de L’Auditori), ja feia temps que s’estava treballant en aquesta biennal de quartets comissariada pel Quartet Casals. Tot i això, sembla molt pertinent, perquè aquest és un format que, fàcilment, pot mantenir les distàncies necessàries.

La creació com a leitmotiv

Més enllà d’aquesta biennal que donarà el tret de sortida a la temporada, a L’Auditori també han marcat un discurs artístic per la temporada, en aquest cas al voltant de “la creació”. L’oratori ‘La creació’, de Haydn, serà una de les obres que interpretarà l’OBC, com també ‘Així parlà Zaratustra’, de Strauss, o la simfonia Turangalîla de Messiaen, entre d’altres. Però també serà una temporada de novetats, com la creació d’un nou cor professional (una gran notícia!), també posaran en marxa un segell digital propi, i també tenen prevista una programació alternativa amb més de 40 produccions en “streaming”, en cas que hi hagi un rebrot del coronavirus.

Destacats de la temporada

De propostes n’hi ha moltes i de molt diverses: en total 210 produccions, i la presència de fins a vuit directores, per tant, també una molt bona notícia per la normalització de la dona al capdavant de l’orquestra. Més enllà d’això, cal destacar noms com Valery Gergiev, dirigint l’Orquestra Filharmònica de Munic, Paarvo Jarvi amb la del Concertgebow d’Amsterdam i la pianista Yuja Wang, entre moltes d’altres.

La música clàssica aquest estiu

No podrem anar a Peralada a gaudir del Festival Castell de Peralada, una llàstima, però sí que podrem reivindicar la figura de Johann Sebastian Bach en aquest 2020 que es commemora el 335è aniversari del seu naixement. I és que un any més arriba el festival BACHCELONA, en aquesta ocasió amb tres activitats: un recital del pianista Carles Marigó al Palau de la Música Catalana, la projecció d’un documental sobre el director John Eliot Gardiner a la Filmoteca, i un concert amb músics de l’orquestra del Liceu i la soprano Elionor Martínez als jardins del Recinte Modernista de Sant Pau.

La Schubertíada

Un estiu més, i ja en van 28, a la petita població de Vilabertran s’hi celebrarà la Schubertíada, un festival dedicat al lied que, malgrat el coronavirus, aquest estiu ha previst una programació molt interessant, amb la presència del Quartet Casals, el Quartet Quiroga, així com la soprano Juliane Banse o el baríton Florian Boesch; així com un imprescindible del festival Matthias Goerne, que interpretarà lieder de Beethoven i Brahms.