El Col·legi de Periodistes de Catalunya dedica una exposició al fotoperiodista barceloní Kim Manresa en el 50 aniversari de la publicació de la seva primera fotografia. La mostra, comissariada per Esther Molas, repassa la seva trajectòria professional, marcada pels conflictes internacionals, els drets humans o els desastres mediambientals. Es pot veure fins al 28 de setembre.

Un fotògraf compromès

Fill de Nou Barris, Kim Manresa hi va fer les primeres fotografies professionals fa 50 anys. Després faria reportatges gràfics arreu del món. Amb poc més de 20 anys va entrar al diari ‘La Vanguardia’, rotatiu pel qual va cobrir la guerra de l’Iraq, la caiguda del mur de Berlín, o reportatges sobre la prostitució infantil, les dones cremades, l’ablació o l’Ebola.

L’ablació és un dels temes que ha tractat Kim Manresa.

L’exposició inclou una petita selecció de les nines que el fotoperiodista ha portat dels seus viatges, així com fones i càmeres de plàstic. També carnets de premsa i diferents publicacions.

‘Pare’, “banda sonora” de la mostra

El tema ‘Pare’, de Joan Manuel Serrat, també ha fet 50 anys i parla dels mateixos temes que Manresa ha captat amb el seu objectiu: medi ambient i drets humans. És per això que el fotoperiodista ha triat aquesta cançó com la “banda sonora” d’aquesta mostra, i que serveix de fil conductor.

Drets humans i medi ambient, entre els principals temes de Manresa.
Serrat ja parlava sobre els rius, la deforestació… Jo vaig a l’Amazonas, vaig al Delta del Nil… i tot està malament: petroli, coltan… I les poblacions han estat desplaçades”
Kim Manresa, fotoperiodista

Altres cantautors han estat referents al llarg dels seus 50 anys de carrera.

El Museo Ibáñez d’Almeria, que acollirà una versió ampliada de l’exposició, n’ha editat un catàleg. La publicació també recull la preocupació que comparteixen Manresa i Serrat per la diversitat cultural i les llengües en perill a l’estat espanyol.