La companyia La Gàrgola s’instal·la de nou al Teatre Gaudí (de l’1 al 18 de setembre), on ja havia presentat els seus dos anteriors muntatges, ‘El brindis’ i ‘Ferides’. La Gargola la van fundar fa uns anys el dramaturg i autor de ‘Kalumba’ Frank Bayer, l’actor Xavi Mercader (que encarna un dels personatges que més tiba la corda de la comèdia) i l’escenògraf Ricard Martí.

‘Kalumba’ és la primera comèdia que tira endavant la companyia. Una peça sobre la crisi dels quaranta, que en aquest cas afecta quatre mil·lennistes (dues parelles) que de joves van coincidir a Copenhage com a estudiants d’un Erasmus. L’acció, però, transcorre quan han passat uns anys i les parelles fa temps que es van trencar. Malgrat tot, segueixen sent amics que es reuneixen periòdicament (ara a Barcelona) .

Crisi dels 40

El Carles (Xavi Mercader) és un professor de filosofia hipocondríac a qui acaba de deixar la companya. En una mateixa situació sentimental, menys aguda, es troba la Naia (Laura Porta). L’Arlet (Núria Florensa) és una mestressa de casa de Sarrià força “pija” i molt estressada. I finalment l’Esteve (Raül Tortosa), amfitrió del sopar que s’oficia, un empresari d’èxit amb una notícia que ha d’anunciar: es ven l’empresa per muntar una ONG a Zàmbia, que es dirà Kalumba. La sorpresa obliga els convidats a reflexionar sobre la seva pròpia existència. “Són personatges que han perdut les regnes del seu destí i, a la quarantena, es plantegen si poden donar un tomb a una existència que no és la que havien somiat”, explica el director, Yago Alonso.

Alonso, autor i director d’algunes comèdies (‘Ovelles’), és un fitxatge de La Gàrgola per accentuar el to de comèdia, que si bé no és per petar-se de riure, convida a reflexionar amb més d’un somrís. “Perquè una comèdia funcioni hi ha d’haver uns personatges creïbles portats a una situació límit, però també un espill on mirar-nos com a societat”, afirma Alonso.