(ACN) El bailaor Jesús Carmona (Barcelona, 1985) ha estat reconegut pel Ministeri de Cultura i Esports amb el Premi Nacional de Dansa, dotat amb 30.000 euros, en la modalitat de creació. El jurat ha valorat la profunditat de la seva feina creativa, amb una investigació que arrenca del “respecte a la tradició“, i que innova amb destresa reflexiva, tot convertint el material coreogràfic en un “ric repertori d’experiències”. També en destaca la constant cerca de la seva essència creativa, així com de la seva “personalitat” i marcat caràcter com a intèrpret. “Tots aquests trets queden clarament patents en els seus darrers espectacles”, ha apuntat el jurat.

Format a l’Institut del Teatre

Carmona és bailaor, creador i coreògraf, llicenciat en Dansa espanyola i Flamenc per l’Institut del Teatre i Dansa de Barcelona. Després d’haver-se format amb Bárbara Kasprovich, Rodolfo Castellano, Ion Garnica i Carmen Huguet en dansa clàssica, va rebre els ensenyaments de flamenc d’Antonio Canales, Eva Yerbabuena, Domingo Ortega, Manuela Carrasco i Ángel Rojas. Va debutar professionalment al Teatre Zorrilla amb l’Orquestra del Liceu de Barcelona, i entre el 2002 i el 2006 ha treballat pel Nou Ballet Espanyol i les companyies de Carmen Cortés, El Güito, Rafael Amargo, Antonio Canales i La Truco.

Després de fer de solista i artista convidat amb Lola Greco, Isaac de los Reyes, Adela Campallo i Olga Pericet, el 2006, va presentar el seu primer muntatge propi, ‘El silencio de la luna’, i un any més tard es va incorporar al Ballet Nacional d’Espanya com a primer ballarí fins al 2010. Després va presentar els seus espectacles ‘Cuna negra y blanca’, ‘7 balcones’, ‘Ímpetu’ i ‘Amator’. Ha rebut el Premi Desplante del 52è Festival Internacional de Cante de las Minas de la Unión i el premi El Ojo Crítico de Dansa 2019 que concedeix RNE.