Aquest 2019 es compleixen 500 anys de la defunció de Leonardo Da Vinci. Per aquest motiu, un col·lectiu belga ha volgut donar vida a una exposició capaç de recollir tot el seu llegat a través de 200 objectes diferents. La mostra arriba a Barcelona després d’haver estat itinerant per diverses ciutats europees, com Lió o Bruges, i també a Istanbul. S’exposa a la cúpula del centre comercial de las Arenas.
La col·lecció recull diversos gravats originals de l’artista, així com esbossos i apunts. També còpies d’algunes de les seves obres pictòriques més reconegudes: la Gioconda o l’Últim Sopar, entre d’altres. Totes elles elaborades amb teles o papers d’època i pigments vegetals per tal d’aproximar-se a l’aspecte visual del treball de Da Vinci durant els segles XV i XVI.
No només pintor, també inventor
La majoria del públic recorda Da Vinci per la seva faceta pictòrica. Precisament, per això, un dels propòsits centrals de l’exposició és valorar el seu treball com a inventor. Robin Naveaux, guia de l’exposició, entén que “el públic ha de comprendre que Da Vinci va ser un gran inventor que, a més, va tocar diverses disciplines: anatomia, música, cuina…”.
En aquesta línia, l’exposició presenta un seguit de maquetes dels invents més importants del geni renaixentista. La majoria d’elles són objectes interactius que permeten, als visitants, entendre com funcionava la mecànica inventada per Da Vinci. Totes les maquetes són obra de l’historiador belga Jean Christophe Hubert, que ha dedicat la seva vida a estudiar l’artista italià i, durant els últims anys, ha treballat fent reproduccions dels seus invents.
Hubert ha donat vida a una col·lecció prou ample com per exemplificar la varietat de l’obra de Da Vinci. A la mostra, poden veure’s alguns utensilis quotidians del dia a dia com una barbacoa, fins a d’altres més espectaculars com rèpliques de catapultes i instruments bèl·lics. Naveaux assegura que “el públic queda entusiasmat al veure que molts dels objectes que utilitzem nosaltres actualment neixen d’invents de Da Vinci“.
A tocar d’Andy Warhol
L’exposició de Da Vinci comparteix espai a la cúpula amb una altra que explora l’obra de l’artista nord-americà Andy Warhol. Tot i tractar-se de dos figures clarament oposades en època, els organitzadors consideren que és interessant emplaçar-les de manera conjunta. En tan sols uns metres, es pot entendre perquè els dos són considerats genis de la història de l’art i veure que les seves visions, sempre innovadores i úniques, no estan tan allunyades.
Aquells que vulguin gaudir d’una de les exposicions amb entrada individual o bé adquirir un passi conjunt per a les dues podran fer-ho fins el proper 6 de setembre.