ÀLEX SUSANNA, director de l'Institut Ramon Llull "Per nosaltres aquest any marca un punt d'inflexió. Per primera vegada els agents catalans que hi participem hem unificat els nostres estands. Ens presentem sota el doble epígraf de Catalunya-Barcelona. "Catalunya land of books i Barcelona capital editorial". El missatge és molt més potent, molt més atractiu i molt més visible. I en aquests moments històrics és tremendament oportú que unim esforços i ens presentem de manera unificada, tot i que després la feina dels editors sigui una, la feina de l'Ajuntament sigui una altra i després la feina de l'Institut que se centra molt en la traducció de la literatura catalana sigui una altra."

Àlex Susanna ha manifestat la importància que Catalunya i Barcelona vagin unides a la Fira del Llibre de Frankfurt, una de les cites literàries més importants del món. Mai abans tots els participants -editors, Ajuntament i Generalitat- no s’havien presentat sota una mateixa marca i compartint estand. En aquesta fira, Barcelona es promociona com una una capital editorial i Catalunya com una terra de llibres.

Susanna s’ha referit al moment actual que viu la literatura catalana. Ha assegurat que “està en el moment més dolç quant a internacionalització”. S’ha referit també a la gran acceptació internacional que tenen les obres de Josep Pla i, en concret ‘El quadern gris’, que s’ha traduït a l’anglès, l’italià i l’alemany; així com la novel·la ‘Jo confesso’, de Jaume Cabré: “Ja s’han compromès els drets per ser traduïda en 21 llengües”, ha dit Susanna.

El director de l’Institut Ramon Llull també ha anunciat que la propera oficina exterior de l’entitat serà a Pequín, on Barcelona acaba de guanyar el premi a la millor exposició de la Beijing Design Week. Segons Susanna, això es farà quan l’economia ho permeti i ha previst que pugui passar d’aquí a dos anys. Actualment, l’Institut té seus a Nova York, Berlín, Londres i París.