L'actuació pretén dignificar un espai avui abandonat i inaccessible per al públic a la part del darrere de l'estació de França. Aquí es van trobar l'any 2006 restes del baluard del Migdia, una fortificació que es va construir el segle 16 per tancar la muralla al costat del mar. La construcció de diversos blocs de pisos va escanyar aquesta troballa, que ara és només ben visible des de l'aparcament dels habitatges. Una solució que el govern actual veu com un "nyap" i que vol revertir. La intervenció inclou una primera fase d'excavacions arqueològiques i una segona per dignificar l'espai. Les restes de la muralla, el baluard i la contraescarpa del segle 18 es podran veure des d'una balconada elevada al perímetre, però també hi haurà una rampa d'accés a peu pla per a visites guiades. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "Vam prendre la decisió a la vista del nyap que s'havia fet anteriorment. Volem que el que resulti d'aquesta qüestió sigui un passeig arqueològic que ens permeti interpretar què era el baluard." Les excavacions s'allargaran fins al març de l'any que ve i, a continuació, s'urbanitzarà l'espai amb un cost total de 2 milions d'euros. Una plaça que vol ser una nova connexió del Born a la Barceloneta. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "Neix un nou espai públic al districte de Ciutat Vella. És un racó, un darrere que passa a ser un davant amb majúscules." En les excavacions que s'hi van fer abans de construir els pisos s'hi va trobar, l'any 2008, un vaixell medieval en un bon estat de conservació. La peça es va retirar i traslladar a Girona on es fan tasques de restauració que acabaran el mes que ve. L'Ajuntament té previst recuperar-lo per a la ciutat l'any 2016 tot i que encara no hi ha un lloc definit per exposar-lo.

L’Ajuntament ha presentat aquest dimarts el projecte d’urbanització dels antics terrenys de Rodalies Renfe, a tocar de l’Estació de França. En aquest espai es troben les restes arqueològiques del baluard del Migdia, que daten des del segle XVI fins al XIX i que són visibles en un solar comprès entre els carrers del Doctor Aiguader, el de la Marquesa i la plaça de Pau Vila. Aquest baluard és una de les fortificacions de la muralla de mar, construïda a principis del segle XVI per protegir la façana marítima. Les restes arqueològiques van sortir a la llum el 2006 mentre es feia l’obra d’un complex de pisos i més tard es va decidir replantejar el projecte urbanístic per preservar la troballa.

Es va decidir en un primer moment conservar les restes, que actualment es poden veure a través d’un vidre des de l’interior d’un aparcament, un “nyap”, segons Jaume Ciurana. El regidor de Cultura ha explicat que per revertir la situació es va decidir continuar amb l’excavació arqueològica i la posterior urbanització de l’espai, que servirà per “dibuixar un passeig arqueològic per interpretar el baluard”.

 

Una balconada per observar les restes

La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha manifestat durant la presentació del projecte la importància d’urbanitzar el solar perquè servirà per connectar el barri de la Ribera amb la Barceloneta. Les restes arqueològiques es revaloraran amb la transformació de la zona, que es convertirà en una nova plaça -encara sense nom-, que previsiblement estarà llesta el novembre de 2015. Es farà una baixada al Fossat (d’accés restringit a futures visites) i es posarà una barana de protecció que delimitarà tot el perímetre, que farà de balcó sobre el recinte arqueològic. El pressupost global de l’obra és de dos milions d’euros.

En les excavacions que s’hi van fer abans de construir els pisos s’hi va trobar, el 2008, un vaixell medieval en un bon estat de conservació. La peça es va retirar i es va traslladar a Girona, on es fan tasques de restauració que acabaran el mes que ve. L’Ajuntament té previst recuperar-lo per a la ciutat el 2016 tot i que encara no hi ha un lloc definit per exposar-lo.

Comparteix a: