El 2019, la performance ‘Un violador en tu camino’, del col·lectiu Las Tesis, es va convertir en un himne contra el patriarcat a tot el món. Ara, una entitat que acaba de néixer, l’Organització per la Llibertat Artística (OLA) també proposa una performance per al 18 de juliol contra la censura a la cultura.

L’organització n’acaba de compartir la música i la coreografia perquè cadascú s’organitzi i representi la performance a les concentracions que estan convocant diverses entitats per tot el territori, però també es pot fer “a la sala d’estar, la cuina, el carrer, el museu o l’ateneu“.

Us deixem la lletra d’aquesta acció en català, que podreu trobar a l’enllaç següent i que comença amb aquesta estrofa: “Són cops aquí, a la terra / Són crits a dalt del cel / El que ens recorda això / El que érem, el que som.

Una ‘OLA’ en contra de la censura

L’Organització per la Llibertat Artística (OLA) ha nascut arran de les darreres cancel·lacions d’obres de teatre a tot l’Estat. “Davant la violència contra una cultura plural, la tèbia resposta de les institucions ens deixa desprotegides”, afirma el comunicat de l’entitat.

Per a l’organització “aquestes accions pretenen reprimir l’expressió de la diversitat, així com impedir que somiem amb altres realitats que estan encara per construir-se”. Des de l’OLA consideren que “la lluita és urgent“. “Diuen que les arts no poden canviar el món, però és la mentida més gran que s’ha explicat mai. La realitat és que sí que poden fer-ho», conclou l’organització.

La cultura, cancel·lada

Després de l’entrada als governs municipals i autonòmics de la ultradreta, s’ha cancel·lat la representació d’una obra de Lope de Vega per “insinuacions sexuals”. A Valdemorillo, Madrid, s’ha suspès una representació d’’Orlando’, de Virginia Woolf, que parla sobre el rol de la dona a la societat. A Briviesca, Burgos, s’ha cancel·lat l’obra ‘El mar: visión de unos niños que no lo han visto nunca’, que narra la història d’un professor republicà. I a Mallorca, es va retirar la representació de ‘NUA’, que reflexiona sobre els trastorns alimentaris.