La Facultat Antoni Gaudí i la Fundació de la Sagrada Família han acordat impulsar la creació un centre d’estudis d’Antoni Gaudí com a punt de trobada d’estudiosos de tot el món sobre l’arquitecte. El nom complet de la institució serà Centre Internacional d’Estudis Avançats Antoni Gaudí i els seus Col·laboradors, i s’ubicarà als espais museístics de la basílica de la Sagrada Família. De moment, però, els responsables no n’han concretat dates, perquè el context de la pandèmia del coronavirus fan impossible, diuen, ara per ara fer-ne una previsió d’obertura.
Els responsables asseguren que tot depèn de la represa de les obres de la basílica, però que abans es faran les primeres recopilacions de documentació des de la Facultat Antoni Gaudí. El centre podria obrir en els propers anys.
L’objectiu serà la recerca i la investigació científiques de la figura i l’obra de Gaudí i els seus col·laboradors, així com per aprofundir en la relació entre la innovació arquitectònica, la simbologia religiosa i l’art. El projecte s’ha presentat aquest dimarts a la Sagrada Família amb Rosa Ribas, que en serà la directora. També hi han assistit el president delegat del Patronat del Temple, Esteve Camps; l’arquitecte en cap de la Sagrada Família, Jordi Faulí; el director general, Xavier Martínez, i el degà de la Facultat Antoni Gaudí, David Abadías.
Banc de dades en línia
Un element clau serà la creació d’un banc de dades en línia, que inclourà tota la documentació existent sobre l’arquitecte i els seus col·laboradors: tant escrita– documents, epistolari, plànols i dibuixos- com plàstica -maquetes, models, materials i objectes d’altres tipus. Aquest banc de dades estarà obert als estudiosos i investigadors.
A banda, el centre tindrà locals per al treball dels investigadors, una biblioteca que recopilarà articles i llibres, una hemeroteca, una fonoteca i un arxiu fotogràfic i d’il·lustracions.
Congressos, simposis i cursos
El centre tindrà una funció estrictament acadèmica i, més enllà de la recerca, també s’organitzaran congressos i cursos referents a Gaudí, l’obra i els seus col·laboradors.
Una de les línies de recerca inclourà l’estudi de la simbologia present en l’obra de Gaudí -extreta de la Teologia, la Biblia, la litúrgia, la natura, la història, les tradicions populars, el teatre, la música i les mitologies grega i romana-, l’arquitectura en el sentit més ampli, els contextos en què es mou Gaudí i la innovació que caracteritza tota la seva obra.