“Retrats Barceloneta” és l’homenatge personal i sentit que en Vicens Forner, veí de la Barceloneta, fa a un centenar d’homes i dones del barri. Són persones, la majoria anònimes, que han treballat per millorar les condicions de vida de molts veïns d’aquest barri mariner. Quan es pensava en el lloc on exposar aquests retrats, es va tenir clar que havia de ser un espai a la vista de tothom. Per això, la façana exterior del Centre Cívic Barceloneta acull, fins a finals de juliol, cinc plafons amb 20 retrats cadascun amb els rostres de part de la memòria històrica més recent de la Barceloneta.

En Vicens fa més de mig segle que immortalitza indrets i veïns de la Barceloneta

Fotografies com a homenatge

En Vicens, tot i no ser un fotògraf professional, s’ha dedicat gairebé tota la seva vida adulta a immortalitzar indrets i persones de la Barceloneta. Ho feia com a passatemps, però moltes de les seves instantànies han aparegut a mitjans de tirada estatal perquè recollien aspectes destacats o noticiables. L’afició a la fotografia li ha servit per convertir-se en una mena de notari dels fets que han anat passant al barri. A més, el 2016 va rebre la Medalla d’Honor de la Ciutat per la seva lluita per preservar la memòria històrica de la Barceloneta i també per la seva tasca com a cronista gràfic.

La mostra serveix també perquè els qui passen i la veuen, recordin anècdotes i moments viscuts al barri

Més de 50 anys fent fotografies li han comportat aplegar un arxiu que supera el milió d’instantànies. En Vicens assegura que la mostra “és un homenatge a les persones que han treballat per millorar la Barceloneta i els que han fet que jo em senti com a casa”. Reconeix, però, que amb 100 retrats es queda curt, per això ja pensa a fer “una segona edició amb més retrats de persones destacades del barri”.

És un homenatge a les persones que han treballat per millorar la Barceloneta
Vicens Forner Puig

Estima incondicional per a la Barceloneta

En aquesta primera mostra “apareixen veïns que ja no són entre nosaltres“, explica en Vicens. Una d’aquestes persones és l’Emília Llorca, que “va lluitar sempre contra les desigualtats i les injustícies. També va ser de les impulsores de les festes de carrer durant la festa major del barri”, afegeix.

L’Emília Llorca també apareix en aquesta primera edició de “Retrats Barceloneta”. Va ser una líder veïnal molt implicada en reivindicacions del barri

Hi ha altres veïns, com la Maria Carme Sestriques Yoldi o la Carme Benavent Mas, que han pogut veure la seva tasca reconeguda. La Maria Carme afirma que “va ser tota una sorpresa perquè jo sempre les coses que he fet les he fet amb estima i no per rebre cap reconeixement”. Entre altres coses ha estat voluntària en molts projectes socials.

Va ser tota una sorpresa perquè les coses que he fet les he fet amb estima, no per cap reconeixement
Maria Carme Sestriques Yoldi

El mateix li ha passat a la Carme Benavent Mas. En el seu cas va estar més de 15 anys al capdavant del Carnaval de la Gent Gran. “M’estimo tant la Barceloneta que, fins i tot, he fet un poema per al meu barri”.

M’estimo tant la Barceloneta que, fins i tot, he fet un poema per al meu barri
Carme Benavent Mas

A la mostra no apareixen tots els qui han aportat alguna cosa a la Barceloneta. Per això, en Vicens assegura que cada any en prepararà una de nova, amb més retrats per homenatjar tots els veïns que han destacat per fer quelcom pel barri.