“És com la màfia. Un cop hi entres, ja ets a dins i no hi ha manera de sortir-ne”. Així defineix Kelly Slater el món del surf en una de les cites que l’organització del festival ha penjat al web per posar un exemple del que aquest esport significa per a molts dels qui el practiquen. En Guillem Ferrer, un dels membres de l’organització del Barcelona Surf Film Festival, ha explicat a BTV que la iniciativa ha estat impulsada per l’associació sense ànim de lucre Marea Crítica, creada recentment amb l’objectiu de difondre la cultura visual d’aquesta disciplina. La inspiració, diu Ferrer, l’han trobada en festivals de cinema sobre aquest esport, com els que ja se celebren a Nova York, Londres, Lisboa o Sant Sebastià. “Sabem que a Barcelona no tenim grans onades, però una ciutat amb mar com la nostra no podia quedar-se sense una oferta com aquesta”, diu Guillem Ferrer.

El surf és encara un esport minoritari a Catalunya. Per això, el principal objectiu dels organitzadors és explicar a través dels films seleccionats per què aquesta pràctica ha esdevingut una forma de vida, una manera d’entendre la societat i el contacte amb la natura, més enllà de l’esport. Els experts podran, fins i tot, diferenciar filosofies i tècniques de diferents aficionats i professionals en els films programats, sis en total. Les projeccions són a l’aire lliure, al jardí del Museu Marítim, i van acompanyades d’un concert durant la posta de sol seguit per dues sessions de cinema. El preu de l’entrada és de cinc euros i els assistents disposen d’un servei de bar amb menjar i beguda.

L’organització ha decidit incloure concerts en el cicle perquè consideren que la música és inseparable d’aquest esport, igual que ho són els viatges, el respecte a l’entorn i una “filosofia pacifista” de la vida. “L’espai ideal per al festival hagués estat la platja”, diu Ferrer, que assegura que es troben molt còmodes al Museu Marítim, però reconeix que no tenien prou recursos per muntar la infraestructura que requereix un festival a peu de mar. Guillem Ferrer, però, agraeix als patrocinadors el suport econòmic sense el qual creu que “el festival no s’hagués arribat a fer mai”.

La calma del mar Mediterrani no ha evitat que a Barcelona comencin a madurar les primeres generacions de surfistes, tot i que molts han de marxar a buscar onades a qualsevol indret del món. El festival pot ser, a més d’una via de coneixement per als no entesos, una finestra per als que volen descobrir un lloc on anar a buscar la propera onada.