‘Habitar la trinxera’ és el resultat d’estirar un fil: l’autor tenia la idea d’escriure sobre la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), però va veure que les històries tenien un origen més llunyà. La recerca va començar l’any 2012 entrevistant una vintena de persones que han protagonitzat moviments molt diversos pel dret a l’habitatge i contra l’especulació immobiliària i urbanística a la ciutat de Barcelona. “Hi ha més projectes com aquests però a mi em sembla important que puguem posar la mirada en les històries que estan al marge, més enllà de les oficials“, explica João França a betevé.

La seva gran dificultat ha estat trobar temps per escriure i que algunes persones no van accedir a deixar-se entrevistar, però en general la resposta ha estat positiva: “Molta gent amb qui he parlat després ha tingut càrrecs polítics, perquè les entrevistes són anteriors, les vaig acabar el 2014: com la d’Ada Colau, Gala Pin o Jaume Asens”.

El títol reforça les dues idees del llibre: la primera, la de la lluita per superar les dificultats del dia a dia, que l’autor defineix com a “trinxeres quotidianes”; la segona, el combat per aconseguir tenir “els espais que necessitem per viure, per tenir la vida que volem”.

França dubta de si el dret a l’habitatge ha millorat a la ciutat. Segons el periodista, “els interessos de les immobiliàries han anat guanyant força, però l’Ajuntament ha fet mesures per frenar les situacions d’emergència”. Precisament, el pròleg està escrit per l’alcaldessa, Ada Colau, amb “una trajectòria molt llarga pel dret a l’habitatge, primer amb el moviment antiglobalització i després amb la PAH”. L’autor destaca que “és una persona molt activa en aquestes lluites i dona una visió personal que jo explico més periodísticament”.

L’Acampada pels Drets exigeix solucions

Aprofitant la presència de la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, l’Acampada pels Drets li ha reclamat solucions als seus problemes. Amb una pancarta en què es pot llegir “178 sensesostre a Ciutat Vella, què pensen fer?”, l’acampada vol posar el focus sobre diferents problemes que els afecten, per exemple, les poques dutxes que hi ha als serveis socials o els problemes que tenen quan contreuen malalties a les instal·lacions municipals. L’acampada la integren una seixantena de sensesostre i persones amb pocs recursos que fa més de dos mesos que estan acampats a la plaça de Catalunya.