Desenes de guies turístics s’han concentrat aquest dimarts al vespre a les portes del MNAC per mostrar el rebuig al projecte de llei que vol aprovar el govern català en els propers mesos. En aquest espai de Montjuïc s’hi celebrava el Sopar de les Estrelles, un àpat que comptava amb centenars de persones del sector de la restauració i del turisme i que s’ha fet coincidint amb el Dia Mundial del Turisme.  Per mostrar el seu malestar, els guies turístics s’han manifestat amb pancartes i xiulets. Des de l’Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya, impulsors de la mobilització, consideren que la nova legislació els afectarà negativament perquè, si s’aprova, no caldrà cap acreditació per fer rutes turístiques, fet que pot causar, diuen, un increment dels guies no oficials, i, en conseqüència, del turisme massiu. Afegeixen que aquestes persones obtenen beneficis gràcies al patrimoni de la ciutat sense pagar cap tipus d’impost.

En el darrer any diuen que han notat com els han afectat els anomenats Free Tours, rutes turístiques gratuïtes amb guies sense acreditació que accepten propines. La proposta, expliquen, ha anat a més en els últims mesos. Com a solució, demanen una regulació del fenomen, tot i que saben que és difícil de controlar. Segons la legislació actual, les rutes turístiques sense acreditació només es poden oferir al carrer i no en espais tancats, com ara un museu.

Fins al moment, els guies turístics que volen fer rutes per museus i monuments necessiten una acreditació que només s’aconsegueix complint dos requisits: tenir una formació bàsica, ja sigui un graduat o una llicenciatura, i passar un examen convocat per la Generalitat. Des de l’Associació Professional de Guies Turístics de Catalunya asseguren que fa 4 anys que no es convoca cap examen. Per tant, demanen que es mantingui l’acreditació actual, que a dia d’avui tenen 3.000 persones a Catalunya.