“Sempre hem ballat i cantat, però utilitzant l’art de la dissimulació”, diu el director de La Cubana, Jordi Milán. És per això que consideren aquest espectacle el seu “primer musical en sentit estricte” perquè “els nostres assessors ens han dit que, si volem continuar guanyant-nos les garrofes amb el teatre, ara el que vol la gent són musicals“.

Després de fer un viatge a Broadway, als Estats Units, i de veure un grapat de muntatges d’aquest gènere, “ens vam decidir per fer ‘Gente bien’ perquè en Rusiñol és de Sitges, com La Cubana, i perquè és una obra d’extrema actualitat”, segons Milán. Originalment, aquest sainet, escrit el 1917, narra la història d’una família de nous rics de principis del segle XX disposada a tot per entrar als cercles de la burgesia barcelonina de l’època.

En aquesta adaptació, ‘Gente bien, el musical’, La Cubana ha traslladat l’argument a diferents moments de la història. La primera part del muntatge està ambientada en l’any 1917. La segona, en el 1951 (any en què van néixer alguns dels membres més veterans de la companyia). La tercera part succeeix el 1980 (any de creació de La Cubana). I la quarta, en l’actualitat.

Per a aquest repte, la companyia ha reunit alguns dels actors i actrius més emblemàtics que han passat fins ara per les seves files, com ara Mercè Comes, Mont Plans, Jaume Baucis, Xavi Tena, Toni Torres i Meritxell Duró, entre d’altres. En total, el repartiment el formen 15 persones que interpreten fins a 162 personatges sota la batuta del director (i també actor) Jordi Milán.

Acord amb L’Auditori

La música ha estat composta per Joan Vives, que ha creat una partitura inspirada en les operetes del principi del segle XX, quan Rusiñol va escriure aquest sainet. L’enregistrament ha anat a càrrec de diversos músics de L’Auditori de Barcelona. Aquesta col·laboració ha estat possible gràcies a un acord entre La Cubana i L’Auditori en virtut del qual la companyia es compromet a dirigir, a partir del gener de 2017, l’espectacle ‘Mambooo’, amb la Banda Municipal de Barcelona. Una producció del Servei Educatiu de L’Auditori per a públic familiar i escolar que convida a descobrir els ritmes de l’Amèrica Llatina.