Les acrobàcies de la companyia marroquina tornen a volar alt al Teatre Grec, escenari que ja han visitat en ocasions anteriors, la darrera el 2017 amb ‘Halka’. L’espectacle que presenten els dies 7 i 8 de juliol és ‘FiQ (Desperta’t), el més radicalment modern dels que han fet, per bé que amb la tradició acrobàtica marroquina encara present.

El muntatge, dirigit per Maroussa Diaz Verbèke, és el fruit del treball conjunt d’acròbates i talents reclutats en un llarg càsting a tot el Marroc provinents d’altres disciplines, com el breakdance o el freestyle taekwondo. La directora de la companyia, Sanae El Kamouni, explica que “vam decidir que es trobessin artistes que venen d’universos diferents —però que tenen en comú el moviment—, per tal que intercanviessin coneixements”.

Desperta’t! en directe a betevé

Atura’t, deperta’t

El títol de l’espectacle és un joc de paraules amb un mot que, en àrab, pot significar “atura’t” o “desperta’t”, segons un lleu canvi en la grafia. “Ens agradava aquest joc de paraules, sobretot en referència a la necessitat de moure’s per canviar les coses. Al Marroc hi ha una generació de joves que té ganes d’expressar les seves inquietuds i hi ha molts moviments artístics nous que en són el reflex. Creiem que, com a companyia de circ contemporani marroquina, havíem de donar espai a aquests joves del Marroc actual”, comenta la directora de la companyia.

Un espectacle multidisciplinari de moviment, embolcallat per l'”scratching” del popular DJ Dino i amb escenografia i vestuari del fotògraf i artista Hassan Hajjaj. Un creador procliu a l’apropiacionisme visual de productes de consum global, en la línia d’un Andy Warhol. “No li agrada que el comparin amb Warhol, però és veritat que té una mirada molt pop de la cultura marroquina”, afegeix El Kamouni.

Un moment de ‘FiQ’

L’espectacle no està exempt d’humor i certa teatralitat, que serveix per vehicular preguntes i reflexions dels joves marroquins de l’actualitat. Hi ha parlaments en àrab, francès i anglès, tots degudament subtitulats.