El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha admès que el concurs que atorga la gestió de les places que programen concerts per a la Festa Major de Gràcia ha estat un error. Per això, s’ha compromès de cara a l’any vinent de buscar un sistema que no deixi entitats cultural arrelades al barri fora de la programació, com ha passat amb el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), que ha perdut la gestió de la plaça del Sol.

La polèmica que s’ha aixecat aquesta setmana a Gràcia, després que dilluns es va conèixer que el CAT no gestionaria enguany la programació de la plaça del Sol, després de gairebé 20 anys fent-ho, ha arribat al plenari del districte. Eloi Badia ha admès que el concurs, que ha donat la gestió a una empresa privada, no es pot continuar fent, ja que ha quedat comprovat que deixa fora a entitats culturals històriques del barri.

Una declaració institucional unànime

El debat va arribar dimecres al Consell Plenari de Gràcia amb la voluntat de donar una resposta al malestar sorgit arran del concurs públic. A petició de Junts, però amb el suport de tot el govern i la resta de grups polítics, es va llegir una declaració institucional i d’urgència per vetllar perquè les entitats de cultura popular puguin seguir oferint activitats a les festes majors.

En aquest sentit, el regidor de Gràcia va reconèixer que el model que es va pensar al 2019 “no ha donat els resultats desitjats i no ha de tenir continuïtat“. Badia va expressar que quan una entitat vol fer un pas endavant per gestionar la cultura popular, l’espai públic i participar en la vida del districte, el deure de l’Ajuntament és posar-se a treballar perquè això sigui un fet. “Hem de pensar que l’any vinent puguin fer tota la gestió integral”, afegeix.

A la sessió del Consell Plenari, ERC va demanar també la convocatòria d’un ple extraordinari per tractar el tema. Durant la intervenció, ERC va lamentar que arran del resultat del concurs públic l‘Orfeó Gracienc tampoc podrà organitzar enguany la Plaça del Swing, a la plaça del Diamant.

Tradicionàrius vetllarà per la programació

El Centre Artesà Tradicionàrius també s’ha pronunciat al respecte. En un comunicat explica que la programació de la plaça del Folk dels darrers 16 anys ha estat responsabilitat de l’entitat per un encàrrec directe del districte de Gràcia. Segons l’entitat, a partir del 2019, per raó de l’import, el districte va fer una licitació pública que es va adjudicar a l’Associació Cultural per la Tradició Musical TRAM.

Al mateix comunicat s’explica que el resultat de la licitació d’enguany ha estat l’adjudicació a una empresa privada, si bé “amb una clàusula que especifica que el contingut de la programació és responsabilitat d’una comissió de la qual forma part el propi districte, la Fundació Festa Major de Gràcia i TRAM“.

Una clàusula que remarca també el regidor. “Enguany vam poder preservar que la programació cultural la pugui fer l’entitat més important que té Catalunya en el marc de la cultura folk i popular, el CAT Tradicionàrius”, assenyala Badia. Tot i que des de l’entitat lamenten la situació, afegeixen que en aquest moment manté oberta una conversa amb responsables del districte per cercar una solució raonable.