L’abril de 1870 hi ha haver un motí popular al barri de la Vila de Gràcia contra la mobilització de lleves ordenada pel Govern espanyol, un fet que es coneix com la Revolta de les Quintes. Des de fa deu anys es fa una representació fidel als fets a la plaça de la Vila de Gràcia, en què els actors vestits d’època es fiquen a la pell dels antics veïns de la zona.

Aquesta representació, en què participen els Trabucaires de Gràcia i altres entitats, és una de les festivitats més destacades del barri. “Més enllà de l’atractiu folklòric aquest acte serveix per recordar el passat del nostre barri i la lluita de les dones i del poble per defensar-se”, explica Jaume Navas, veí de Gràcia que assisteix a l’esdeveniment cada any.

La revolta real es va produir a partir de la protesta d’un grup de dones contra la decisió del Govern espanyol de reclutar homes que s’havien d’incorporar immediatament a l’exèrcit. Per impedir que els seus fills i marits anessin a files, les dones de Gràcia van assaltar l’Ajuntament i van cremar els papers del sorteig de les lleves al mig de la plaça.

Tot el barri es va unir a la revolta, que va durar sis dies. Va ser una setmana en què els veïns i trabucaires van alçar barricades i van lluitar contra l’exèrcit que va bombardejar la Vila de Gràcia sense descans.

A la recreació s’ha pogut veure els trabucaires fent disparar les seves armes i omplint de fum la plaça, les dones cridant per defensar la llibertat dels seus homes i la lluita de barricades.

Als fets de 1870 finalment l’exèrcit comandat pel general Gaminde va eliminar la resistència del poble.