El català no té bon estat de salut a Barcelona i per això l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans, juntament amb altres organismes per promoure la llengua, han elaborat un pla d’impuls del català. Preveu fixar el Dia de la Llengua a Barcelona i crear l’Oficina del Català a la ciutat. Tot plegat, es concretarà i executarà en el mandat vinent.

La iniciativa té un pressupost de 23 milions d’euros per als propers quatre anys i les accions s’han definit com “una pluja fina de mesures d’impuls del català que han d’acabar incidint en el dia a dia de les persones”, han apuntat el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, i la directora de l’Institut d’Estudis Catalans, Teresa Cabré. La coordinadora del pla, Marta Rovira, ha destacat que hi ha molts nous catalanoparlants, però “se segueix fent un canvi de llengua en molts àmbits i per això calen eines ajuda i suports”.

Formació de català a monitors d’extraescolars i personal mèdic

Els monitors d’extraescolars esportives i activitats de lleure són un dels sectors on es vol actuar, perquè facin servir vocabulari en català amb infants. A més, s’engegarà la campanya “El teu català suma” i es farà un concurs de creació de continguts digitals en català amb mems, vídeos i música. L’objectiu és arribar a la població barcelonina més jove, que fa servir el català com a llengua habitual de manera minoritària, segons l’Enquesta de la joventut de Barcelona del 2021.

També es preveu un paquet formatiu bàsic de vocabulari per al personal mèdic i sensibilització sobre la importància de conèixer el català. Actualment, la meitat dels metges de Barcelona s’han col·legiat a l’estranger, i reclamen la necessitat que els pacients puguin expressar les seves malalties en la llengua pròpia. També es facilitaran recursos per aprendre català als qui treballen als comerços de la ciutat.

Juntament amb la Generalitat es fixarà el Dia de la Llengua a Barcelona, que esperen que es faci extensiu a la resta de Catalunya, amb un seguit d’activitats lúdiques, i també es preveu crear l’Oficina del Català a Barcelona a la Casa de les Lletres del Poblenou.