A només pocs metres del MACBA, al carrer de Ferlandina del barri del Raval, hi trobem el projecte que la Mercedes Rodrigo ha construït ininterrompudament des de l’any 2003. A principis de febrer, un cartell subtil ubicat a l’aparador va anunciar la notícia: ha de traspassar el local. Siesta és el nom amb què va batejar la seva galeria d’art. La idea va néixer a l’Argentina, el seu país natal, i amb aquesta Rodrigo volia trencar amb l’estructura convencional de galeria i compartir les creacions de més de 110 artistes d’arreu del món que viuen i produeixen a Barcelona.

“Sempre he volgut fer una feina didàctica, mostrar a la gent que es pot entrar sense por a les galeries, parlar d’art”, ha explicat la propietària a betevé. Els diners i les vendes mai els ha prioritzat: “Un Siesta comercial hauria estat la manera de viure bé, però no és el que jo volia”. Ara, però, li ha calgut fer balanç de l’estat de salut de la galeria, i prendre la decisió: “He remat molt fins a dir prou”.

Un Siesta comercial hauria estat la manera de viure bé, però no és el que jo volia”
Mercedes Rodrigo, propietària de la galeria

Els estigmes i el cost del lloguer no permeten la continuïtat

La Mercedes explica que una de les causes per les quals llença la tovallola és l’estigma que considera que hi ha amb el barri del Raval. L’enrenou i els conflictes que posen el Raval en el punt de mira amb freqüència, sumat a l’encariment dels preus del lloguer, l’han portat fins aquí: “Jo no tinc treballadors perquè moltes vegades el sou no em dona ni per a mi”, ha manifestat.

Amb l’objectiu de mantenir l’esperit del local, la Mercedes ja ha començat a escoltar les primeres ofertes de traspàs. “És evident que serà una altra cosa, ningú no generarà el meu clima ni posarà la meva música, però vull donar les claus a la persona indicada”, explica. No obstant això, un dels requisits de la seva llista de desitjos és que el relleu estigui vinculat al món de la cultura.

Un horitzó centrat a Gràcia

Fa tres anys que la Mercedes va apostar per un altre espai ubicat a la plaça de Narcís Oller, al barri de Gràcia. Amb la voluntat de continuar exposant la feina dels artistes amb què col·labora —com ara Luis Filella, Núria Guinovart o Raúl Mouro— i d’oferir un servei d’emmarcatge de quadres i fotografies, la propietària no vol que el projecte mori: “La galeria de Gràcia comença a funcionar, però trobo que és més freda, m’hagués encantat traslladar el que tinc aquí cap aquell barri”, explica. “No vull deixar de visibilitzar la feina de persones que creen artesania de luxe en alguns casos i art en molts altres”.