L’exposició “Connectant amb la fotografia” és el resultat d’un taller que s’ha dut a terme al Casal de Barri Can Portabella, a Sant Andreu, amb el Club Baliarda. En aquest servei d’atenció grupal participen usuaris i professionals del centre de serveis socials de Sant Andreu.

Usuaris i professionals han participat durant dos mesos en el taller de fotografia impartit pel fotògraf i educador social César Marcos. L’objectiu de l’activitat, triada pels usuaris, ha estat doble: “El taller ha volgut ser un primer apropament a la fotografia i una eina per millorar la comunicació i relació dels participants amb ells mateixos i l’entorn”, explica Marcos.

En aquest sentit, el taller forma part de les activitats que es desenvolupen des del Club Baliarda, creat el 2015, a través del qual es fa una atenció grupal d’usuaris del Centre de Serveis Socials de Sant Andreu. Marta de la Primavera, educadora social de l’equipament, explica que els participants són adults que no tenen gaire relació amb altres persones per diferents motius. “A través de compartir experiències i fer alguna cosa, hi ha la possibilitat que les relacions vagin una mica més enllà”, diu. De fet, els participants del taller també han fet trobades i sortides per visitar altres exposicions i han creat un grup de WhatsApp per comunicar-se.

Imatges de la quotidianitat

El resultat de les cinc sessions del taller de fotografia participativa es pot veure exposat en el Casal de Barri Can Portabella fins al 31 de juliol. S’han fet amb el mòbil o la càmera i es troben agrupades per colors, textures, ombres, reflexos, mans i retrats. A més, cada participant ha tingut el seu projecte fotogràfic particular. “Hem buscat de trobar la bellesa de les petites coses”, diu César Marcos.

Els participants del taller, que també han contribuït en la selecció de les fotografies exposades, es troben molt satisfets amb el resultat i amb ganes de continuar.