(ACN/redacció) La Filmoteca de Catalunya ha reunit al llarg dels primers 10 anys d’història al Raval 1,29 milions d’espectadors en 13.075 sessions, xifra que suposa una mitjana de 99 persones per projecció. Ho ha explicat el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, durant la presentació del calendari d’activitats per commemorar l’aniversari de l’equipament. Per celebrar una dècada d’activitat, impulsaran sessions per explicar la tasca d’una filmoteca i la feina dels restauradors. També presentaran materials nous procedents del Centre de Conservació i Restauració i projectaran diverses pel·lícules.

Millorar les xifres de públic és un objectiu ambiciós, però Riambau ha alertat que cal veure com aconseguir per mantenir l’essència de l’equipament. “Si volem més públic, jo sé com portar-lo, però llavors deixarà de ser una filmoteca”, ha afirmat. Riambau creu que “l’equilibri està en ser una filmoteca reconeguda a l’entorn més proper i a l’entorn internacional, i al mateix temps estar oberta no només al cinema i als cineastes, sinó a la cultura general”.

Durant la roda de premsa, Riambau també ha donat altres dades. Al llarg de 10 anys han passat pels serveis educatius de la Filmoteca 60.000 alumnes, s’han fet 28 exposicions i s’ha creat un repositori digital amb 70.000 ítems disponibles, 120 dels quals fons documentals de cineastes propers. A més, també s’ha ampliat i projectat la feina internacionalment.

Projeccions especials per commemorar l’aniversari

Fins diumenge es projectaran curtmetratges vinculats al Raval, s’ampliarà una exposició amb els cineastes que han visitat l’espai i també hi haurà sessions especials per als espectadors més petits. Una altra de les activitats més destacades és la projecció de dimarts del documental ‘Film, the líving record of our memory’, d’Inés Toharia.

Al llarg de l’any, a més, estan previstes diverses iniciatives. El cicle transversal Filmoteques Amigues portarà un cop al mes al llarg de tot l’any alguns dels “tresors” que preserven les cinemateques d’arreu del món. El cicle s’obrirà aquest dimarts amb la Cinémathèque Suisse. El director de l’equipament suís, Fréderic Maire, presentarà el documental de ficció ‘Grauzone’.

Visibilitzar la tasca de conservació i restauració

Pel que fa a la tasca de conservació i restauració de produccions, es posarà en primer pla amb sessions dedicades al patrimoni audiovisual que es preserva. Com l’obra de Pere Portabella, que aquest febrer fa 95 anys i té la seva filmografia completa conservada al 2CR, o altres documents que acompanyaran la taula rodona “Fronteres de la Filmoteca”. També es podrà veure ‘Jet Lag: Vértigo en Manhattan’, versió original nord-americana d’aquesta incursió de Gonzalo Herralde entre els gratacels de Nova York, amb materials del Motion Picture Academy Archive recuperats pel 2CR.

10 anys de la Filmoteca al Raval

La setmana de la celebració del desè aniversari es tancarà amb ‘La pel·lícula del públic’. La Filmoteca ha fet una enquesta entre els usuaris de l’equipament per saber quina pel·lícula es volia recuperar. Els títols que es podran veure seran ‘En construcción’, de José Luis Guerín, aquest diumenge, i ‘Cinema Paradiso’, de Giuseppe Tornatore, que es projectarà a finals del 2022.