La música experimental torna a Barcelona amb una nova edició del festival LEM, per on passaran una seixantena d’artistes. El LEM suma un 30 % més d’oferta amb 29 actuacions repartides en un mes. Fins al 26 d’octubre diferents disciplines, experimentació, improvisació i creativitat ompliran Gràcia. Enguany, però, també se sumen altres barris a explorar els límits artístics.

Una seixantena d’artistes i tres espais nous

La 24a edició del festival LEM ha engegat amb l’actuació de la percussionista Núria Andorrà i la trombonista Christiane Bopp en un duet d’improvisació sonora als Cinemes Texas. Aquesta trobada musical obre el LEM d’enguany, que ha programat 29 actuacions amb una seixantena d’artistes durant un mes. Fins al 26 d’octubre es trobaran artistes que exploren els límits sonors en 11 espais diferents de la ciutat. Gràcia  continuarà sent la base del festival, i incorpora el CAT, el Centre Artesà Tradicionàrius, d’altres barris també se sumen a la programació, la capella modernista del Col·legi Major Ramon Llull, a l’Escola Industrial i al Raval, La Rubia Horiginal.

Actuació de Macromassa amb taquilla inversa

Un dels plats forts d’enguany és l’històric grup barceloní Macromassa. Després d’actuar al Sónar, proposen per primera vegada un concert al LEM amb taquilla inversa. Altres noms destacats del festival són Carlos Zíngaro i Ulrich Mitzlaff, que amb el seu free-jazz fusionen violí i violoncel. Anne Gillis, un altre nom del cartell difícil de veure en directe portarà la seva aura misteriosa fins a l’auditori del MACBA. La resta de l’Estat també tindrà representació, un exemple n’és el sevillà Raúl Cantizano, que experimenta a partir de la guitarra flamenca, l’ambient, la improvisació i el rock.

Un 45 % dels participants són dones

El festival, a un any de celebrar el quart de segle, és fruit de la feina de tot l’any de l’Associació Gràcia Territori Sonor. A través dels encontres en l’espaitemps que s’organitzen, es fa una tria dels artistes que passaran pel festival. De fet, aquest any assegura el director artístic, Víctor Nubla, s’ha ampliat l’oferta, ja que no podien descartar. A més, han posat la mirada a la paritat i han programat un 45 % de dones al festival, expliquen que treballen també en els horaris dels concerts, ja que consideren que el públic que més pateix la possibilitat de flexibilitat horària és el femení.

Aquestes són algunes de les vies a explorar en els propers LEM, que ara ja planegen sorpreses, com ja han fet en altres dates com els 20 anys, per celebrar la tardor que ve els 25 anys del festival de música experimental de la ciutat.