El 26 de juny arrenca el festival Grec 2019. Aquest dijous, el Palau de la Virreina, ha acollit la presentació d’algunes de les novetats previstes per a aquesta edició. Francesc Casadesús, director del festival, acompanyat per autors i directors dels muntatges, ha fet el recorregut per cadascuna de les obres del bloc de creació comunitària. En aquest cicle la gent del carrer esdevé la protagonista, en recerca d’una absoluta professionalització i fugint de la condescendència que inicialment podrien provocar.

És el cas de ‘Casting Giulietta’, un muntatge coproduït pel Grec i el Teatre Lliure en què participen un grup de dones de més de 80 anys. A partir de la història de Romeu i Julieta reflexionen al voltant de l’amor i la soledat. “La Paquita té 91 anys, imagina’t tot el que et pot explicar. A l’Alícia se li ha mort tothom, fills inclosos, però és la persona que més somriu a la sala d’assaig. Quant a la Dolors, l’amor més profund que ha sentit és per a la seva gossa. Proposem entendre l’amor amb majúscules”, comenta Juan Carlos Martel, director de l’obra i actual director del Teatre Lliure.

Un dels reptes del Grec comunitari és explicar històries reals a través d’històries inventades i fer-ho, sobretot, donant les eines als participants per poder elaborar un producte amb resultats professionals. “El Grec és un festival de Barcelona. Volíem que els barcelonins en fossin part implicada. Ens preocupava especialment que hi hagués projectes comunitaris que parlessin, en concret, de la solitud de la gent gran”, comenta Casadesús.

Altres projectes que es podran veure durant el festival són ‘Future lovers’, centrat en el món de l’adolescència; ‘Els nous’, que acosta als escenaris diversos joves del barri del Raval, o ‘Las muchísimas’, protagonitzada també per un grup de dones d’edat avançada.

 

Art i Part: creació artística comunitària als barris

El programa de creació artística comunitària als barris, gestionat per l’Institut de la Cultura, convida veïns de totes les edats a participar en la creació escènica. En l’edició del 2019, Art i Part s’ha centrat en els barris del Besòs, el Gòtic i el Poble-sec. El resultat han estat tres muntatges participatius que es representaran durant el mes de juliol i dins el marc de la programació del Grec.

 

Grec creació & museus

No és la primera vegada que el festival Grec abandona els escenaris convencionals per omplir d’arts escèniques espais més peculiars. En l’edició d’enguany, però, aquesta experiència serà més habitual. El Grec estrena un nou cicle amb sis espectacles gratuïts i amb projectes coproduïts entre les fàbriques de creació i els museus de la ciutat. Diversos emplaçaments històrics com el Jardí Botànic o El Born Centre de Cultura i Memòria, seran els escenaris d’uns muntatges especialment dissenyats per adaptar-se a l’entorn escollit.