El Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, un dels més antics dedicats a aquesta temàtica, arriba a la 16a edició. Entre el 14 i el 24 de novembre projecta unes 90 pel·lícules entre llargmetratges i curtmetratges, la majoria als Cinemes Texas. El certamen ha començat a caminar amb la projecció del documental ‘Badiucao. L’art de la dissidència’, de l’australià Danny Ben-Moshe. Es tracta d’un retrat de l’artista i dissident xinès Badiucao, conegut com el Banksy xinès, present a la inauguració. Exiliat a Austràlia des de fa 10 anys, és autor de caricatura política molt incòmoda per a l’estat xinès.
Convidats molt especials
Curiosament, no és l’únic personatge ‘incòmode’ convidat pel festival. L’activista i cineasta Oleg Sentsov, convidat pel Parlament Europeu, es reunirà amb la premsa el dia 18 al Col·legi de Periodistes. Sentenciat a 20 anys de presó a Rússia, per suposats “actes terroristes” a Crimea, ha estat alliberat aquest setembre en un intercanvi de presos entre Ucraïna i Rússia. És el protagonista del documental ‘El cas Oleg Sentsov’. També serà al festival Clemente Bernad, codirector del documental ‘A sus muertos’, condemnat a un any de presó per un delicte de descobriment i revelació de secrets (va filmar a la Cripta de los Caídos de Pamplona homenatges als generals franquistes Mola i Sanjurjo).
No menys sucosa és la presència d’Antxon Monforte, qui ha patit amenaces des que va presentar ‘Tigernut (la patria de las mujeres íntegras)’, un documental en què destapa una suposada trama internacional de corrupció i abusos de companyies d’alimentació europees que espolien recursos a l’Àfrica. El mateix director del festival, Toni Navarro, va ser amenaçat i acusat per haver-lo estrenat en una anterior edició. El certamen, impulsat per l’entitat Drets en Acció, organitza també taules rodones al voltant de les diferents temàtiques que proposen els films.
Retrospectiva
La secció oficial presenta una trentena de títols dels 90 que es projecten. Un dels llargmetratges destacats és ‘For sama’, que ha rebut nombrosos premis internacionals. El Festival de Cinema i Drets Humans programa també a la Filmoteca una retrospectiva dedicada a Llorenç Soler, precursor del documental independent a Espanya, a qui es lliurarà un premi honorífic per la seva trajectòria compromesa amb els drets humans.