Una setmana més, la cartellera s’actualitza, i ho fa amb un munt d’estrenes de primer ordre. Agafeu-vos fort perquè comencem una cartellera plena de novetats…

‘El irlandés’

Martin Scorsese, 2019

La primera estrena del dia és, també, una de les pel·lícules més esperades de l’any. Martin Scorsese feia molt de temps que intentava aixecar la història de Frank Sheeran, un sicari a sou de la màfia relacionat amb la desaparició del líder sindical Jimmy Hoffa. Aquest cas, que va sacsejar els fonaments de la societat nord-americana, ha quedat en el seu imaginari popular, i ara agafa nova volada amb ‘El irlandés’. Scorsese ha trigat anys a poder-ne completar el rodatge per culpa de les elaborades tècniques digitals amb què havia de rejovenir els rostres d’un repartiment de somni, que inclou Robert De Niro, Al Pacino, Jose Pesci i Harvey Keitel. Aquest divendres, la pel·lícula s’estrena als Cinemes Verdi i als Balmes i, a partir de la setmana que ve, a Netflix. I de ben segur que la veurem als Oscars.

‘Madre’

Rodrigo Sorogoyen, 2019

I d’un títol que serà als Oscars a un que hi va ser, en format curtmetratge. El cineasta Rodrigo Sorogoyen va ser nominat l’any passat pel curtmetratge ‘Madre’. Ara continua la història de l’Elena, una mare que va assistir impotent a la desaparició del seu fill en una platja francesa i que ara, 10 anys més tard, encara el busca. Acompanyada per la seva parella, sobreviu com pot al dolor de la pèrdua fins que, un dia, veu un adolescent a la platja que podria ser el seu fill. Amb aquesta premissa, Sorogoyen construeix un film intimista i un punt esperançador sobre el dolor de l’absència, el perdó, l’amor i la redempció. Marta Nieto i Àlex Brendemühl protagonitzen aquest treball, que constitueix un dels films més potents del cinema espanyol de la temporada.

‘Le Mans ’66’

James Mangold, 2019

El 1966, l’escuderia Ford estava fins al capdamunt de veure com els seus contrincants de Ferrari els guanyaven a totes les curses. Amb el campionat de Le Mans a l’horitzó, una colla de mecànics i un conductor de carreres es van conjurar per endur-se la victòria. Aquesta és la història, més o menys real, que explica ‘Le Mans ’66’, amb Matt Damon i Christian Bale com a protagonistes, que reprodueix l’ambient de competició que es vivia en aquells dies llegendaris del circuit francès. Un film històric que té, a més, el pols de les històries de superació que tant agraden al públic nord-americà.

‘Crazy Keatons’

Filmoteca de Catalunya. Diumenge 17 a les 17 h

I acabem amb una proposta per a tota la família, i sobretot adreçada als pares que volen que els seus fills deixin de veure youtubers per una estona. La Filmoteca de Catalunya proposa el diumenge a les 17 h de la tarda el concert ‘Crazy Keatons’, en què el pianista Josep Maria Baldomà posarà música a dos curtmetratges de Buster Keaton. El geni de l'”slapstick”, que fa poc s’ha reivindicat amb un documental, va rodar peces tan brillants com ‘Una setmana’ o ‘La barca’, que es podran veure en aquesta activitat de la Filmoteca. Una bona manera de passar un diumenge recuperant els orígens del cinema.